ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δεύτερη μέρα επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ

Η δεύτερη μέρα επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ
Αλέξης Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ και Προκόπης Παυλόπουλος στην υποδοχή του Γάλλου Προέδρου Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο τόσο η συνάντηση όσο και η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Σε λίγα λεπτά θα ξεκινήσει η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στην Ολομέλεια της Βουλής

Δείτε όλες τις εξελίξεις σε liveblog:

9:55 Ξεκίνησε πριν λίγο η συνάντηση των δύο ηγετών. Αφού αντάλλαξαν θερμή χειραψία, οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν για λίγο και στη συνέχεια ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν προκειμένου να ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους. "Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια αλλά επενδύσεις και ανάπτυξη” είπε ο Γάλλος Πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 12:00 ο Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ λίγο νωρίτερα θα προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τουίταρε για την εδώ παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού

10:40 Η σύντομη συνομιλία των δύο ηγετών:

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη, μια επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Σας άκουσα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπατε μια φράση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα. Θέλω να πω ότι στις μέρες μας αυτή η δημιουργική συνεργασία παίρνει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλλημα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές της αξίες και αρχές και γι αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών ,την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία ,όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και μ αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουμε από κοινού αυτό τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, για τις επόμενες γενιές που δικαιούνται να ζήσουν σε μια Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα .
Φ.ΟΛΑΝΤ: Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, καταρχάς να πω ότι με συγκίνησε η υποδοχή που μου επιφυλάχτηκε εδώ στην Ελλάδα και που δείχνει τον σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο λαούς μας, την κοινή προσέγγιση που έχουμε για το τι θα πρέπει να είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη και τις κοινές αγνές αξίες που πρέπει να προωθήσουμε.
Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι η μαρτυρία των κοινών μας αξιών, των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη. Ξέρω τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια και χρειαζόταν πολύ θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναδιαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες. Και μετά από την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει.
Επίσης, έχουμε και το θέμα της ροής των προσφύγων. Στους πρόσφυγες, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά, αλλά πρέπει την ίδια ώρα να δείξουμε και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους και βεβαίως να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα των προσφύγων. Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Τέλος θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις και είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Και εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Πήρε αυτή την απόφαση για να μπει σε μία κοινότητα αξιών. Υπενθυμίζω εξάλλου ότι την πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε Κοινή Αγορά ήταν το 1963 κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ .

11:10 Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και αυτή την ώρα ξεκίνησε η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

12:19 Αυτή τη στιγμή υπογράφεται η Συμφωνία των δύο χωρών από τους υπουργούς Οικονομικών των ύο χωρών υπό το βλέμμα Ολάντ και Τσίπρα.

12:33 Ξεκίνσε η Συνέντευξη Τύπου

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να εκφράσψω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία.

Επιβεβαιώνουμε σήμερα την εταιρική και στρατηγική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Ο Φρανσουά είναι εδώ σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης. Πιστεύουμε ότι τόσο η οικονομική κρίση όσο και η κρίση αποσρταθεροποίησης στην περιοχή και η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και ελπίζουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μια χώρα πυλώνας στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων.

Στις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ ένα συμβιβασμό. Ένα συμβιβασμό όμως που θα επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε όσους ήθελαν η Ελλάδα να μη βγει από την κρίση. Το μύνημα της συνάντησης είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την κρίση πρέπει να τελειώνει οριστικά. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και σε αυτή την επιτυχία θα κριθεί και η επιτυχία της Ευρώπης. Προϋπόθεση όμως είναι να μην επεναλάβουμε τα λάθη του παρλεθόντος. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε κοινωνική συνοχή. Παρεμβάσεις εκτός ακόμα και των συμφωνηθέντων δεν βοηθάνε. Η Ελλα΄δα υπέγραψε συμφωνία όχι σύμφωνο παράδοσης κυριαρχίας και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα, θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γαλλία είναι εταίρος μας στον αγώνα για αλληλεγγύη, ανάπτυξη και ευημερία.

Με την τεχνογνωσία της μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση παθογενειών της χώρας μας. Σήμερα οι υπουροί Οικονομικών των δύο χωρών, υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για συνεργασία των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε , επίσης, στη συνεργασία στον τομέα των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μια παραδοσιακή σχέση. Στήριγμά της είναι οι νέοι άνθρωποι.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό: αναδείξαμε τη σημασία μετεγκατάστασης και την ανάγκη υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας για κέντρα προσφύγων στα πέντε ελληνικά νησιά. Συμφωνήσαμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία μας με την Τουρκία. Μια ανάγκη που εμείς έχουμε εδώ και καιρό αναδείξει, πάντα όμως επί τη βάση σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, τονίσαμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική των διακοινοτικών συνομιλιών για λύση επί της βάση των ψηφισμάτων και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Φρανσουά Ολάντ: Σε ευχαριστώ για τα λόγια που χρησιμοποίησες φίλε Αλέξη προκειμένου να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου για το ατύχημα που συνέβη σήμερα στη χώρα μου. Θα ήθελα να απευθυνθώ στις οικογένειες των θυμάτων και να του πω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δουμε τι προκάλεσε αυτό το ατύχημα.

Η Γαλλία ήταν και είναι στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας. Για αυτό και θέλαμε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ο Αλέξης ήταν πραγματικά ασταμάτητος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θέλω να συγχαρώ για τις αποφάσεις που πήρε αυτός και ο ελληνικός λαός. Πως θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Θεωρώ ότι πραγματικά η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πρώτος που εξέφρασε αυτή τη θέση, άλλωστε, ήταν ο στρατηγός Ντε Γκωλ.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, όσον αφορά την αξιολόγηση και όπως ξέρετε η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Αξιολόγηση σημαίνει έλεγχος των μεταρρυθμίσεων. Και θα πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες που λένε ότι θέλουν αν ολοκληρωθεί αυτη η διαδικασία. Οι δύο ΥΠΟΙΚ συζητούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίας για τη μεταρρύθμιση του κράτους, τη φορολογία, τη καλή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας και πολλά άλλα. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Υπάρχει το θέμα των προσφύγων. Η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης. 500 χιλιάδες πέρασαν από εδώ από τις αρχές του χρόνου. Η Ελλάδα τους υποδέχθηκε και θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες που τους υποδέχθηκαν με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Πρέπει να δημιουργηθούν γρήγορα τα hot spots και να στηρίξουμε την Ελλάδα οικονομικά και με εμπειρογνώμονες.Χρειάζεται, επίσης, ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για να μπορούμε να υποδεχθούμε όσους το δικαιούνται αλλά και να αποπέμπονται όσους δεν δικαιούνται φιλοξενείας. Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία να υποδεχθεί τους πρόσφυγες.

13:00 Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των δύο ηγετών. Θα ακολουθήσουν 4 ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους

Η πρώτη ερώτηση σχετίζεται με το αν ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο σημείο του ατυχήματος ενώ στον κ. Τσίπρα ζητήθηκε να διευκρινήσει ποιους εννοεί ότι λέει ότι "ορισμένοι θέλουν να υποτάξουν την Ελλάδα".

Ο κ. Ολάντ ενημερώνει ότι μόλις επιστρέψει στη Γαλλία θα έχει πλήρη ενημέρωση από τους αρμόδιους και θα ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις της αλλά ταυτόχρονα απαιτεί όλα όσα έρχονται ως επιστέγασμα των προσπαθειών να υλοποιηθούν. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος αλλά ένας κατάδικος που εκτίει μία ποινή. Μέχρι το Νοέμβριο θα έχουμε τηρήσει όλες μας τις δεσμέυεις.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι μόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

13:23 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Γάλλου Προέδρου στη Βουλή των Ελλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ