Τζανακόπουλος: Η περικοπή συντάξεων, αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο μέτρο
Για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως στόχοι είναι σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του μέσου εισοδήματος και σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή, «που σημαίνει ότι ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει». «Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε» είπε και σημείωσε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο» το μέτρο. Όπως είπε, το τι θα γίνει είναι ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό, και πολύ σύντομα θα δοθεί απάντηση για αυτό.
Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι επανήλθαν από την ημέρα που εξέπνευσε το πρόγραμμα και αυτό ήταν νομοθετημένο. Όπως είπε, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, καθώς και την αρχή της επεκτασιμότητας, δηλαδή, αν μία σύμβαση αφορά το 50% συν 1 του κλάδου, αυτή επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου.
Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι έχει νομοθετηθεί διαδικασία διαβούλευσης, στη βάση της οποίας θα ορίζεται με υπουργική απόφαση και «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, να κινήσει αυτή την διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό είναι δεδομένο. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, το έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας. Μην έχετε καμία αμφιβολία» τόνισε.
Σχετικά με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί διχαστικού λόγου του πρωθυπουργού, στο διάγγελμά του, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο πολιτικός λόγος ο δικός μας πάντα εκινείτο στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών από το παλιό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 2015» και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι ήταν το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην μεγάλη καταστροφή του 2010 και στην ένταξη στα μνημόνια.
«Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδήμος έπαιξε ένα «κομβικό πολιτικό ρόλο» στην μεταμόρφωση της κοινωνίας λόγω των μνημονίων. «Για ποιο λόγο θα πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό προσωπικό και τους παράγοντες της οικονομικής ελίτ, τον τρόπο που είχε δομηθεί η ελληνική οικονομία και τελικά οδηγηθήκαμε στην καταστροφή» σημείωσε.
Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι βγαίνουμε από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, είπε ότι «είτε το θέλει η ΝΔ, είτε δεν το θέλει», «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί».
Όπως είπε, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο, ως οικονομικός τρόπος διακυβέρνησης, για αυτό «έχει στεναχωρηθεί τόσο πολύ που βγαίνουμε».
Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα από το «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλίσει το ESM, ώστε τα πρώτα «ελεύθερα» βήματα στις αγορές να είναι σταθερά και συμπλήρωσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από όλων των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Στις αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ περί εκτόξευσης των επιτοκίων αν αγγίξουμε το μπάφερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για το 2019 και το 2020 και το μπάφερ είναι για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και ομολόγων τα οποία ωριμάζουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου».
Όπως είπε, όλα αυτά τα έχουν λάβει υπόψη τους όσοι συμφώνησαν και αποδέχτηκαν την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η λογική αυτή είμαι μόνιμη επωδός των θεσμών για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Για την Ελλάδα είπε ότι είναι ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα, για να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταποδοτικός. Όπως είπε, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, ώστε να «ελαφρύνουμε» τους πολίτες σε σχέση με το Δημόσιο.
Για το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει προχωρήσει τόσο όσο δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια, ενώ το 46,8% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναρτηθεί σχεδόν το σύνολο.
«Έχουμε τη βούληση, έχουμε και την ικανότητα, έχουμε και την επάρκεια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τις οποίες επί 40 χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα(…) για λόγους εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πελατειακών συμφερόντων, δεν κατάφερε να υλοποιήσει» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η αύξηση των κατώτατου μισθού θα λειτουργήσει ως τονωτικό. Το βασικό πρόβλημα όπως είπε αποτελεί ο κίνδυνος χώρας (country risk), μέχρι τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονταν ξένες, έπρεπε να δανείζονται με 7% με 8% περισσότερο. Με την έξοδο από το μνημόνιο, όπως είπε, αυτό το «τεράστιο χάσμα» στο κόστος δανεισμού « ήδη έχει αρχίσει να κλείνει».
Δύο οι στόχοι της επόμενης μέρας
«Για την επόμενη μέρα έχουμε δύο στόχους: Πρώτον, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και συνετή δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να μην γκρεμίσουμε όλα όσα κτίσαμε και δεύτερον, να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται». «Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους». Όπως είπε, «έχουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τους ανθρώπους που υπέστησαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τα συνεργεία ήταν εκεί από την πρώτη μέρα. Είπε ότι έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που υλοποιούνται και αναφορικά με τα αυθαίρετα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υπάρχουν 61 ακίνητα που έχουν προτεραιοποιηθεί για να κατεδαφιστούν μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς και μία λίστα 200-300 ακινήτων που είναι στη δεύτερη σειρά προτεραιότητας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ταχεία υλοποίηση της νέας χωροταξικής πραγματικότητας στην Ελλάδα.
Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη
Με αφορμή δηλώσεις για συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου, είπε ότι με την έξοδο από το μνημόνιο, οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ γίνονται ακόμα πιο σαφείς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πρέπει να απομονώσει και αναδείξει ως αιτία του κοινωνικού διχασμού το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στην ηγεσία της ΝΔ, ανέφερε τον αντιαριστερό «παροξυσμό» των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη και υπογράμμισε ότι πυρήνας των ιδεολογικών απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη που άφησε το κόμμα «έρμαιο σε μια ακροδεξιά ομάδα» που τον κρατάει όμηρο.
Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πόλωση, σύγκρουση και η αντιπαράθεση υπάρχουν στην πολιτική. «Η σύγκρουση είναι το χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι θέλουμε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα υποστηρίξει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την τόνωση της ανάπτυξης.
Τέλος, σχετικά με το Μακεδονικό και την στάση του υπουργού Άμυνας, είπε ότι ο κ. Καμμένος έχει πει ότι θα πορευτεί μέχρι το τέλος της 4ετίας με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις από την γείτονα, θα περάσει από το Κοινοβούλιο με αρκετά ευρεία πλειοψηφία.