ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε νευρική κρίση ενόψει διαπραγμάτευσης

Σε νευρική κρίση ενόψει διαπραγμάτευσης
Η ελληνική Βουλή Bloomberg/Getty Images/Ideal Images

Νευρική κρίση προκαλεί στην κυβέρνηση η άφιξη των κλιμακίων των δανειστών καθώς από τη μία πρέπει να επιταχυνθούν οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης του ενός δις και από την άλλη να ληφθούν νέα μέτρα που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία και ταυτόχρονα θα περιορίζουν τις δαπάνες στο Ασφαλιστικό.

Το οικονομικό επιτελείο δείχνει ότι μέσω διαρροών επιχειρεί να μετρήσει αντιδράσεις για φορολογικού τύπου μέτρα τις οποίες διαψεύδει την επομένη. Ενώ χθες από την Καραγιώργη Σερβίας άφηναν να εννοηθεί ότι σκέφτονται έκτακτα φορολογικά μέτρα με τα εισοδήματα του 2015, σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Στην προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα προαναγγέλλουν αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης της τάξης των δύο λεπτών ανά λίτρο, χωρίς να αποκλείεται και στα υπόλοιπα καύσιμα και υπόσχονται μείωση των τελών κυκλοφορίας επιχειρώντας, έτσι, να αποκρύψουν ότι η επιβάρυνση για τον πολίτη θα είναι πολλαπλάσια.

Επίσης, η αύξηση της τιμής της βενζίνης θα γίνει στις αρχές του 2016 ενώ η μείωση στα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους.

Η πίεση για τα σκληρότερα φορολογικά μέτρα προέρχεται από το ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο ακολουθεί την ίδια τακτική και για το Ασφαλιστικό. Οι διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης για μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, δείχνουν το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Το σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνεται την ώρα που φτάνει στην Αθήνα το κουαρτέτο δημιουργεί ανησυχίες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και αν τελικώς θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ώστε να μπορεί να διεκδικήσει η Αθήνα τη μείωση του χρέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σκληρή αναφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο θα πρέπει είτε να συμβιβαστεί είτε να αποχωρήσει.
Τα κλιμάκια των δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων και της κυβέρνησης θα θυμίζουν κάτι από το προηγούμενο καλοκαίρι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ