ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μύλος» η συγκυβέρνηση για το Σκοπιανό – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

«Μύλος» η συγκυβέρνηση για το Σκοπιανό – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η (πολύ) πρωινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου χθες, την επομένη του υπουργικού συμβουλίου από το οποίο απουσίαζε και οι προειδοποιήσεις του για το μέλλον της συγκυβέρνησης προκάλεσαν αναταραχή παρότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο.

Είναι αξιοπρόσεκτο όμως, πως τις προηγούμενες ημέρες στελέχη των ΑΝΕΛ προχωρούσαν σε δηλώσεις που ευθέως παρέπεμπαν σε χωριστούς δρόμους με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το Μαξίμου, δίχως να δείχνει να αιφνιδιάζεται, με σχετική του ανακοίνωση άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, για πλειοψηφία 151 ή 180 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - αποκλείοντας μόνο το σενάριο του δημοψηφίσματος - και παραπέμποντας επίσης στο μέλλον.

Οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου εντάσσονται εν μέρει στο πλαίσιο διαχωρισμού της θέσης του στο ζήτημα του Σκοπιανού, αλλά και στην επιχείρηση αποδόμησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με στόχο το παραδοσιακά δεξιό ακροατήριο.

Αν και ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως υπάρχει χρόνος μέχρι το τέλος του έτους, αφού αν η ΠΓΔΜ προχωρήσει σε όλα τα βήματα, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο τέλος του χρόνου, το γεγονός πως ο Πάνος Καμμένος πιέζει και σηκώνει τους τόνους, υποδηλώνει πως το στοίχημα των ΑΝΕΛ είναι η πολιτική επιβίωση. Η συγκολλητική ουσία για τη συνοχή του κόμματος είναι το Σκοπιανό.

Με δεδομένη την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, την επικράτηση του δικομματισμού και τη συρρίκνωση των μικρότερων κόμματων, αναπόφευκτα είτε οι «αποστάτες» είτε οι «εφεδρείες» θα θελήσουν να μπουν στις «λίστες» των δυο μεγάλων κομμάτων. Η προεκλογική περίοδος που διαφαίνεται ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει ήδη αρχίσει και μέχρι τις κάλπες τα μικρά κόμματα θα συμπιέζονται από την πόλωση.

Αυτό το γνωρίζει τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο την πρωτοβουλία κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός: εκείνος θα αποφασίσει τον χρόνο εκλογών και θεωρεί πως ο ίδιος μπορεί να καλύψει ευρύ πολιτικό φάσμα, από την αριστερά έως το κέντρο, ενώ ταυτόχρονα πιστεύει πως ο πολιτικός του αντίπαλος έχει εγκλωβιστεί, λόγω του Σκοπιανού, μόνο στα δεξιά.

Ο χρόνος μέχρι να έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών θα δουλέψει και θα παραχθεί πολιτικό αποτέλεσμα που για το Μαξίμου είναι θεμιτό ακόμη κι αν «τρίζει» η συγκυβέρνηση.