ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μεταρρυθμίσεις και ασφαλιστικό αποφασίζει το Eurogroup

Για μεταρρυθμίσεις και ασφαλιστικό αποφασίζει το Eurogroup
EPA/OLIVIER HOSLET

Τις «εποικοδομητικές συνομιλίες» που είχε με τον Γ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό αλλά και τις εργασιακές σχέσεις αποκάλυψε με tweet ο Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε, προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Μοσκοβισί η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι οι μέχρι τώρα συζητήσεις με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς είναι εποικοδομητικές.

Στις δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση». Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Για το θέμα του ασφαλιστικού, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις στις δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ κατά την είσοδό του ανέφερε ότι «χρειάζεται να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο, λιγότερο κατακερματισμένο και ποιο δίκαιο συνταξιοδοτικό. Επιπλέον το ζήτημα αυτό έχει σημαντικές δημοσιονομικές προεκτάσεις».
Για το θέμα της πρώτης αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και να εκταμιεύσουμε τα 2 δισ. ευρώ και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έτσι ώστε να εκταμιεύσουμε και την δεύτερη υποδόση ως τα μέσα Δεκεμβρίου», ανέφερε.

«Σημαντικό είναι ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου έτους και επίσης είναι σημαντική η πρόσφατη υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 με σκοπό να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η εφαρμογή της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι προωθούμενες αλλαγές στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα εξετασθούν σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.