ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ενεργειακή απεξάρτηση απο τη Ρωσία

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ενεργειακή απεξάρτηση απο τη Ρωσία
Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η κατασκευή πλωτού τερματικού τέρμιναλ στη Βόρεια Ελλάδα και η προμήθεια υγροποιημένου αερίου LNG ήταν δύο από τα θέματα που έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές συναντήσεις. Ο Κέρι επανέλαβε και σήμερα κατά τις συνατήσεις που είχε με Τσίπρα και Κοτζιά, το σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης των χωρών της ΝΑ από τη Ρωσία.

Η αναμενόμενη ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στην ενεργοποίηση του σχεδίου για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως όλα δείχνουν η συμφωνία, είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της. Και η θα αμερικανική εταιρεία LNG, θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο, θα φτάνει στη Βουλγαρία, μέσω του αγωγού IGB και από εκεί σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά σχέδια για τα Δυτικά Βαλκάνια περιγράφουν ότι θα αξιοποιηθεί ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Adria LNG της Κροατίας.

Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, θα αποτελέσει την εναλλακτική τροφοδοσίας από τον Δι-ανδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP.

Στα σχέδια είναι η μελλοντική ανάπτυξη του περιφερειακού αγωγού Gas Trading Hub και του δια-συνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Κομβικό ρόλο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου παίζει ο αγωγός IGB και αυτός είναι ο λόγος που προ μερικών εβδομάδων εβδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χόχσταϊν, ζητώντας από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά την επίσπευσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ