Αισιοδοξία αλλά και εμπόδια μετά τις συναντήσεις Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια
Αισιόδοξο είναι το κλίμα που επικρατεί και στις τρεις πλευρές της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Σκοπιανού. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επί του θέματος, Μάθιου Νίμιτς, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασαν ο καθένας – Νίμιτς και Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης στα Σκόπια και Κοτζιάς σε συνέντευξή του – την αισιοδοξία τους για την εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων μηνών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μάθιου Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο ΥΠΕΞ της χώρας εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησής του να επιτευχθεί λύση στο ονοματολογικό αλλά παράλληλα έθεσε και θέμα διατήρησης ταυτότητας του λαού του. «Κανένας δεν μπορεί να μονοπωλήσει τον όρο Μακεδονία, εννοούμε διαφορετικά πράγματα όταν εμείς λέμε ότι είμαστε Μακεδόνες και όταν ένας Έλληνας λέει ότι είναι Μακεδόνας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών».
O κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον Νίμιτς ότι αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα της ονομασίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης για τους πολίτες της χώρας του, που παρακολουθούν στενά το ζήτημα.
«[…] Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα με αξιοπρεπή τρόπο, τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους γείτονές μας τους Έλληνες» τόνισε ο Ντιμιτρόφ. Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι αντιλαμβάνεται πως ορισμένοι Έλληνες «αυτοπροδιορίζονται ως Μακεδόνες» αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν «το απόλυτο δικαίωμα στον όρο».
Με τη σειρά του, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση και υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας». «Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν την εξεύρεση λύσης απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτημα εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της πΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων, ή λίγων μηνών και πρέπει να κινηθούμε εμπρός, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν αποφασιστικές κυβερνήσεις που θέλουν να βρεθεί λύση».
Με τη σειρά του ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Reuters, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίλυση του ονοματολογικού μέσα στους επόμενους μήνες και επανέλαβε ότι η Αθήνα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης στην πΓΔΜ.
«Στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους Γόρδιους Δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια θέματα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ερωτηθείς τι θα θεωρούσε η Αθήνα «πρόοδο» εάν η διαμάχη με τα Σκόπια δεν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Θα έχει τακτοποιηθεί».
«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και το συμφέρον της περιοχής για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά, και επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο συμφώνου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση συζήτησης.
«Δεν θα είναι ένα ελληνικό κείμενο που θα περιέχει μόνο τις δικές μας θέσεις, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, και εξέφρασε την ελπίδα το σύμφωνο αυτό να είναι έτοιμο μέσα στο Φεβρουάριο.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι ήδη 140 χώρες παγκοσμίως «αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως Μακεδονία» και εξηγεί ότι η Αθήνα ζητά γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό.
«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, τότε τι ονομασία μένει;» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτημα για τις πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσει ευρεία πολιτική στήριξη.
«Διεθνώς, θα μείνει ένα σκέτο “Μακεδονία” και έτσι δεν θα υπάρχει όφελος και στις διμερείς μας σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Γραμματικά είναι ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».