ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμίνης για ΔΗΣΥ-Ποτάμι: Δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες κορυφής – Οι πολίτες αποφασίζουν

Καμίνης για ΔΗΣΥ-Ποτάμι: Δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες κορυφής – Οι πολίτες αποφασίζουν
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Οι πολίτες θα αποφασίσουν με τη συμμετοχή τους για το εάν και το πότε θα συγχωνευθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες κορυφής, όταν είμαστε σε διαδικασία εκλογής από τη βάση», διακήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και υποψήφιος για τον νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Αφήνοντας αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, υπογράμμισε ότι «πρόοδος είναι να αγωνίζεσαι εκ των προτέρων για να χτίσεις συμμαχίες ανοιχτά πάνω σε πολιτικές. Συντήρηση είναι να συνάπτεις, εκ των υστέρων, κλειστές συμφωνίες κορυφής».

Μιλώντας απόψε στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανελληνίου, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι δίνει τη μάχη της κοινωνίας απέναντι στους μηχανισμούς, της δημοκρατικής εκπροσώπησης απέναντι στα κλειστά συστήματα.

Κατηγόρησε εμμέσως τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν τον διάλογο, κάποιοι φοβούνται το άνοιγμα και τα επιχειρήματα, θέλουν συμφωνίες από πριν, γι’ αυτούς οι διαδικασίες είναι πρόσχημα, η μαζική παράταξη είναι πονοκέφαλος. Θέλουν να φέρουν την παράταξη στα μέτρα τους. Κι έτσι να γίνουμε μια από τα ίδια».

Κάνοντας άνοιγμα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έκανε.

«Κρατάμε όμως από την παράταξη την πιο πολύτιμη ουσία της, αυτό που την έκανε χρήσιμη για την Ελλάδα. Την ικανότητα να κάνει αλλαγές, βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη μοίρα των ανθρώπων και αλλάζουν την πορεία της χώρας. Από το ΕΣΥ, τον διπλασιασμό των συντάξεων και το οικογενειακό δίκαιο το 1981 μέχρι τη Διαύγεια και τον Καλλικράτη το 2010, από το ΑΣΕΠ ως την είσοδο στο ευρώ και τον πυρήνα της ΕΕ, η παράταξη αυτή πρωτοστάτησε. Αυτή την ορμή θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε», τόνισε και προσέθεσε ότι η φιλοδοξία δεν είναι να «αντικαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει το φθαρμένο διχαστικό παιχνίδι του με τη ΝΔ».

Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις 12 Νοεμβρίου για ένα νέο, ενιαίο πολιτικό φορέα που θα ενώσει, γιατί θα συνδεθεί με την κοινωνία, που θα είναι πολυτασικό κόμμα, «όπου θα ακούς και θα ακούγεσαι, όπου θα μετράει η γνώμη και η συμμετοχή θα έχει νόημα», όπως ανέφερε. «Πιστεύω σε ένα κόμμα συλλογικό όχι αρχηγικό, συνεργατικό όχι συγκεντρωτικό, ανοιχτό όχι καθοδηγητικό, ένα κόμμα που θα στηρίζεται στη συμμετοχή, θα επιζητά την άλλη άποψη. Έτσι θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη πολιτική των συνεργασιών, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «καλείται η δική μας παράταξη να δώσει την προοδευτική λύση συγκλίσεων, αλλιώς θα κυριαρχήσει η συντήρηση της τάξης και του νόμου της Δεξιάς. Εμείς δεν θα συρθούμε, δεν θα κρυφτούμε περιμένοντας την επομένη των εθνικών εκλογών».

Παράλληλα, παρουσίασε τη δική του προοδευτική πρόταση η οποία περιέχει:

-Σταθερό φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

-Εξωδικαστικό συμβιβασμό για ασφάλεια δικαίου και αίσθημα δικαίου.

-Σταθεροί γενικοί γραμματείς στα υπουργεία, αξιολόγηση και μητρώα παντού στη διοίκηση, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

-Περιφερειακή αποκέντρωση με μεταφορά πόρων.

-Προτεραιότητα επενδύσεων σε τεχνολογία, τουρισμό, δίκτυα, αγροτικό τομέα.

-Παιδεία με κατοχύρωση εθνικού απολυτηρίου και ελευθερία στα πανεπιστήμια, που θα συμμετέχουν δραστήρια στην περιφερειακή και εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη.

«Αυτά θα προτείνουμε, σε αυτά από τώρα θα ζητήσουμε συγκλίσεις και συναινέσεις. Αυτό εννοώ εγώ, όταν λέω πως δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα. Δεν θα κρυφτούμε σε λόγια και καταγγελίες, δεν θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών για να δούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε», είπε. Υπογράμμισε επιπλέον ότι «θέλουμε να ξέρουμε, από την πλευρά της κοινωνίας, για ποιες πολιτικές θα κυβερνήσουμε. Έτσι θα αποφασίσουμε, έτσι θα διαπραγματευθούμε, έτσι θα έχουμε, μετά από διαβούλευση, προτεραιότητες στις διεκδικήσεις».

Απάντησε κλείνοντας και στην κριτική που δέχεται για το έργο του ως δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζοντας:

«Ναι, απαντώ σε κάποιους: η Αθήνα δεν είναι καρτ ποστάλ. Ατσαλάκωτη, αρωματική και επιτηδευμένη. Δεν έχει μικροαστική ευπρέπεια, δεν έχει τον αποστειρωμένο καθωσπρεπισμό των νεογιάπηδων. Είναι η πόλη που δείχνει τα σημάδια της νέας της ταυτότητας. Που σήκωσε κεφάλι. Δεν ντρέπεται πια για το τι είναι. Κι ας έχει εικόνες που μας πληγώνουν. Κι ας έχει ανθρώπους απελπισμένους, άστεγους κι ας έχει σκοτάδι από κατεβασμένα ρολά στα μαγαζιά της. Κι ας μην είναι η πιο καθαρή, φωτισμένη και λαμπερή».