Ακούγοντας την Ευρώπη

Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές το CNN Greece συζητά για το μέλλον της Ευρώπης και για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από το κλείσιμο της ευρωκάλπης για τα επόμενα χρόνια. O δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος φιλοξενεί στο στούντιο του CNN Greece αναλυτές και ειδικούς σε θέματα Ευρώπης και διεθνούς πολιτικής και συζητά μαζί τους, στο podcast του CNN Greece «Ακούγοντας την Ευρώπη», για όσα έγιναν την προηγούμενη πενταετία και για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

05-06-2024

Ενωμένη Ευρώπη και τεχνητή νοημοσύνη. Ένα νέο τεχνολογικό πεδίο με πολλά αγκάθια

Η Ευρώπη αρχίζει να υιοθετεί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε επίπεδο καταρχάς βοηθητικό χωρίς όμως να μεταφέρει τις αποφάσεις σε αυτά τα συστήματα. Αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Κρητικός αναφέρει ότι λείπει για τη χώρα μας μια χάραξη εθνικής στρατηγικής για το τί θέλουμε να πετύχουμε. Η ΕΕ ενέκρινε πριν λίγο καιρό τον γενικό κανονισμό για την ΑΙ μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων. Είναι ο πρώτος υπερεθνικός κανονισμός στον κόσμο που σκοπεύει να βάλει μια τάξη στον πεδίο της ΑΙ, βάζει κανόνες σε πολλά πεδία χρήσης. Μένει να δούμε αν αυτό μπορεί στο να αποφευχθούν σκάνδαλα ή ολέθρια λάθη όπως αυτά που είδαμε τα τελευταία χρόνια σε κάποιες χώρες της ΕΕ όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία με το σκάνδαλο για την χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων. O κ. Κρητικός δεν θεωρεί ότι τα συστήματα ΑΙ μπορούν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μπορούν όμως ίσως σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες συγκεκριμένες ομάδες εκμεταλλευόμενες τα συμπεριφορικά δεδομένα από τα κοινωνικά δίκτυα  να προσαρμόζουν τις πολιτικές καμπάνιες για να αγγίζουν ομάδες του πληθυσμού.  Τονίζει ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις περιορισμού της διάχυσης της πληροφορίας και περιπτώσεις λογοκρισίας μέσω συστημάτων ΑΙ.

24:49
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
31-05-2024

Πόσο εφικτή είναι μια «πολεμική οικονομία» για την Ευρώπη;

Για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία  η Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης και την αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους φάνηκε να έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ωστόσο η πραγματικότητα εξελίχθηκε διαφορετικά, με τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή  η οποίες δημιουργούν πλέον μια νέα οικονομική πραγματικότητα και δείχνουν επίσης πόσο ασταθές είναι το διεθνές περιβάλλον. Ο κ. Μπλαβούκος μιλά για το πως θα εξελιχθεί η οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα τι θα πρέπει να περιμένουμε και ποιες οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη.

Οι πολιτικές και εμπορικές συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια περιφερειοποίηση του εμπορίου παγκοσμίως όπου θα προκύψουν γκρουπ που θα εμπορεύονται μεταξύ τους και αυτό θα οδηγήσει μια τάση αποπαγκοσμιοποίησης ανατρέποντας την τάξη πραγμάτων όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η «πολεμική οικονομία» είναι μια αναγκαιότητα για την Ευρώπη και πόσο εφικτή είναι;

28:53
28-05-2024

Τελείωσαν οι εποχές της φθηνής ενέργειας. Ως Ευρώπη είμαστε εξαρτημένοι και ευάλωτοι στις διεθνείς πιέσεις.

Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στα τρέχοντα και λίγο υψηλότερα επίπεδα των τιμών στην ενέργεια λέει ο κ. Μαθιουλάκης και εξηγεί για ποιους λόγους θα συμβαίνει στο εξής αυτό. Ποιες οι διαφορές στην τιμολογιακή πολιτική μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε η τιμή του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται στις αγορές.

Εξηγεί επίσης γιατί πληρώσαμε στο προηγούμενο διάστημα τόσο ακριβά το φυσικό αέριο και  μιλά για την εργαλειοποίηση της ενέργειας από πολιτικές δυνάμεις.

Μιλά επίσης για την γερμανική πολιτική στην ενέργεια και πως αυτή καθόριζε την τιμολογιακή πολιτική αλλά και την ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Τέλος εξηγεί πως η Ευρώπη αρχίζει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για φυσικό αέριο, την πιθανότητα αναθέρμανσης της ιδέας για την πυρηνική ενέργεια καθώς και το σχέδιο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

31:48
20-05-2024

Είναι βέβαιη η άνοδος της Ακροδεξιάς. Χαμηλές επιδόσεις είχαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Τη λειτουργία και τον τρόπο που παράγεται και ψηφίζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία εξηγεί σε αυτό το podcast ο κ. Αντώνης Παπακώστας τονίζοντας ότι όσα ψηφίζονται στα ευρωπαϊκά όργανα ενσωματώνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στις εθνικές νομοθεσίες. Εξετάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου ο κ. Παπακώστας απαντά στο κατά πόσο οι ευρωπαίοι πολίτες «αγαπούν» την Ενωμένη Ευρώπη και τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί, ποιες πολιτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν και ποιες θα έχουν απώλειες. Επιπλέον μιλά για τις επιδόσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών την περασμένη πενταετία οι οποίες, όπως λέει, δεν ήταν και οι καλύτερες. Ο κ. Παπακώστας υποστηρίζει ότι οι Έλληνες είναι ευρωσκεπτικιστές κάτι που εξάγεται ως συμπέρασμα και από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και ένα από τα βασικά κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στην εκάστοτε κυβέρνηση. 

36:22
13-05-2024

Η Ευρώπη απέτυχε να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις. Στοίχημα το να μην ενισχυθούν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής στο ύψος των περιστάσεων. Θα πρέπει να δούμε ποιες ήταν οι συνθήκες τη δεκαετία του 50 και ποιες είναι σήμερα. Για πολλά χρόνια η Ευρώπη είχε ευημερία και ειρήνη αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης κάποιων κρίσεων σήμερα είναι απογοητευτικός» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, τονίζοντας ότι το μεγάλο διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών είναι να μην ενισχυθούν πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν τον ίδιο τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ύπαρξης. Φαίνεται, υποστηρίζει ο κ. Φίλης, ότι θα υπάρξει ενίσχυση των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων και το πρόβλημα της ΕΕ σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή ηγεσία.  

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η στροφή των ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά ενισχύεται μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι αυτή δίνει τους πολίτες «εύκολες» λύσεις παρά το γεγονός ότι δεν αντέχουν σε μια εμπεριστατωμένη κριτική και επίσης από το γεγονός ότι οι πολίτες εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο τους θεσμούς.

31:11
09-05-2024

Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μεγάλοι ηγέτες, τα λόμπι και τα μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ο Γιώργος Κουβαράς κάλυψε για πολλά χρόνια τα ευρωπαϊκά θέματα από τις Βρυξέλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γνώρισε εκατοντάδες ευρωβουλευτές και ανώτατα στελέχη των Βρυξελλών και έγινε μάρτυρας πολλών θεμάτων που δεν βγήκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Στο podcast του CNN Greece «Ακούγοντας την Ευρώπη», μας μιλά για την περίοδο των μεγάλων ηγετών όπως οι Χέλμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν και μας κάνει μια σύγκριση με την σημερινή εποχή. Θυμάται πότε άρχισαν να γεμίζουν οι Βρυξέλλες με ΜΚΟ, λόμπι και περίεργες εταιρίες και μας μεταφέρει γεγονότα που συνέβησαν πίσω από κλειστές πόρτες ή στα θεωρεία των συνεντεύξεων Τύπου. 

Θυμάται ακόμη τα μεγάλα σκάνδαλα που κάλυψε ως ρεπόρτερ και μας μεταφέρει τις προβλέψεις του για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις φετινές κάλπες.

30:10
26-04-2024

Η Ευρώπη βρίσκεται σε αποδρομή και εξαρτάται για την ασφάλειά της από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη περνά μια δύσκολη περίοδο και βρίσκεται στις συμπληγάδες δυο πολέμων στην περιοχή της χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και χωρίς κοινή άμυνα. Επίσης έρχεται από μια οικονομική κρίση που κράτησε για χρόνια και την πανδημία που επίσης πήγε την οικονομία της πίσω και διέλυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα. 

Ο κ. Φίλης στο podcast του CNN Greece «Ακούγοντας την Ευρώπη» εκτιμά ότι το στοίχημα για την Ευρώπη είναι να βρουν στο επόμενο διάστημα οι ηγέτες της κοινό βηματισμό, σε οικονομία, άμυνα, και εξωτερική πολιτική και προβλέπει ότι σε αυτές τις εκλογές θα αυξηθούν οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις όχι με την έννοια των αντιευρωπαϊκών αλλά των δυνάμεων που επιθυμούν μια καλύτερη Ευρώπη και που θα ζητήσουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις στην παρούσα πολιτική.

36:23