ΚΟΣΜΟΣ

Ενωμένη Ευρώπη και τεχνητή νοημοσύνη: Ένα νέο τεχνολογικό πεδίο με πολλά αγκάθια

Newsroom

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 07

Ενωμένη Ευρώπη και τεχνητή νοημοσύνη. Ένα νέο τεχνολογικό πεδίο με πολλά αγκάθια

00.00/24:49

Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές το CNN Greece συζητά για το μέλλον της Ευρώπης και για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από το κλείσιμο της ευρωκάλπης για τα επόμενα χρόνια. O δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος φιλοξενεί στο στούντιο του CNN Greece αναλυτές και ειδικούς σε θέματα Ευρώπης και διεθνούς πολιτικής και συζητά μαζί τους, στο podcast του CNN Greece «Ακούγοντας την Ευρώπη», για όσα έγιναν την προηγούμενη πενταετία και για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Η Ευρώπη αρχίζει να υιοθετεί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), σε επίπεδο καταρχάς βοηθητικό, χωρίς όμως να μεταφέρει τις αποφάσεις σε αυτά τα συστήματα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Κρητικός, Καθηγητής Ψηφιακής Μετάβασης και Δικαίου της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρει ότι λείπει για τη χώρα μας μια χάραξη εθνικής στρατηγικής για το τι θέλουμε να πετύχουμε.

Η ΕΕ ενέκρινε πριν λίγο καιρό τον γενικό κανονισμό για την ΑΙ μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων. Είναι ο πρώτος υπερεθνικός κανονισμός στον κόσμο που σκοπεύει να βάλει μία τάξη στο πεδίο της ΑΙ ορίζοντας κανόνες σε πολλά πεδία χρήσης. Μένει να δούμε αν αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να αποφευχθούν σκάνδαλα ή ολέθρια λάθη όπως αυτά που είδαμε τα τελευταία χρόνια σε κάποιες χώρες της ΕΕ, για παράδειγμα στην Ολλανδία με το σκάνδαλο για την χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων.

O κ. Κρητικός δεν θεωρεί ότι τα συστήματα ΑΙ μπορούν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μπορούν όμως, ίσως, σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες, συγκεκριμένες ομάδες, εκμεταλλευόμενες τα συμπεριφορικά δεδομένα από τα κοινωνικά δίκτυα, να προσαρμόζουν τις πολιτικές καμπάνιες για να «αγγίζουν» ομάδες του πληθυσμού. Τονίζει, επίσης, ότι ήδη υπάρχουν ενδείξεις περιορισμού της διάχυσης της πληροφορίας και περιπτώσεις λογοκρισίας μέσω συστημάτων ΑΙ.

Διαβάστε περισσότερα για τις Ευρωεκλογές 2024 ΕΔΩ