ΚΟΣΜΟΣ

Τελείωσαν οι εποχές της φθηνής ενέργειας. Ως Ευρώπη, είμαστε ευάλωτοι στις διεθνείς πιέσεις

Newsroom

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 05

Τελείωσαν οι εποχές της φθηνής ενέργειας. Ως Ευρώπη είμαστε εξαρτημένοι και ευάλωτοι στις διεθνείς πιέσεις.

00.00/31:48

Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές το CNN Greece συζητά για το μέλλον της Ευρώπης και για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από το κλείσιμο της ευρωκάλπης για τα επόμενα χρόνια. O δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος φιλοξενεί στο στούντιο του CNN Greece αναλυτές και ειδικούς σε θέματα Ευρώπης και διεθνούς πολιτικής και συζητά μαζί τους, στο podcast του CNN Greece «Ακούγοντας την Ευρώπη», για όσα έγιναν την προηγούμενη πενταετία και για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στα τρέχοντα και λίγο υψηλότερα επίπεδα των τιμών στην ενέργεια, λέει ο κ. Μαθιουλάκης, αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής, ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum, επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ, και εξηγεί για ποιους λόγους θα συμβαίνει στο εξής αυτό.

Ποιες οι διαφορές στην τιμολογιακή πολιτική μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε η τιμή του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται στις αγορές;

Εξηγεί, επίσης, γιατί πληρώσαμε στο προηγούμενο διάστημα τόσο ακριβά το φυσικό αέριο και μιλά για την εργαλειοποίηση της ενέργειας από πολιτικές δυνάμεις.

Επιπλέον, μιλά για τη γερμανική πολιτική στην ενέργεια και πώς αυτή καθόριζε την τιμολογιακή πολιτική αλλά και την ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Τέλος, εξηγεί πώς η Ευρώπη αρχίζει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για φυσικό αέριο, την πιθανότητα αναθέρμανσης της ιδέας για την πυρηνική ενέργεια καθώς και το σχέδιο της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

Διαβάστε περισσότερα για τις Ευρωεκλογές 2024 ΕΔΩ