ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χέλεν και Μίλτον: «Στεροειδή για τυφώνες» είναι τα θερμά νερά των ωκεανών

Χέλεν και Μίλτον: «Στεροειδή για τυφώνες» είναι τα θερμά νερά των ωκεανών

Ανδρας με κανό στους δρόμους της Ατλάντα μετά το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

AP Photo/Ron Harris

Τα εξαιρετικά θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικού, τα οποία «εκτόξευσαν» τον φονικό τυφώνα Χέλεν τον περασμένο μήνα, έγιναν έως και 500 φορές πιο πιθανά λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία αύξησε επίσης τους ανέμους και τις βροχές του τυφώνα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανάλυση.

Ο Χέλεν, ο οποίος έφτασε στη Φλόριντα ως φονικός τυφώνας κατηγορίας 4 στα τέλη Σεπτεμβρίου, χάραξε ένα μονοπάτι καταστροφής 800 χιλιομέτρων σε έξι πολιτείες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες και σκοτώνοντας περισσότερους από 230 ανθρώπους.

Οι θερμοί ωκεανοί παρέχουν μια τεράστια πηγή ενέργειας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των καταιγίδων και τα νερά που πέρασε ο Χέλεν πριν φτάσει στη στεριά ήταν περίπου κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από τον μέσο όρο.

Αυτή η θερμότητα των νερών των ωκεανών έγινε 200 έως 500 φορές πιο πιθανή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο, σύμφωνα με το World Weather Attribution, ένα δίκτυο επιστημόνων που υπολογίζει το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού κόσμου και κλιματικά μοντέλα.

APTOPIX Hurricane Helene

Κατεστραμμένη γέφυρα που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χέλεν στο Έργουιν του Τενεσί

AP Photo/Jeff Roberson

Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε επίσης τους ακραίους ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές που εξαπέλυσε ο Χέλεν, καθιστώντας τις ταχύτητες των ανέμων στις ακτές της Φλόριντα 11% πιο έντονες και αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις κατά περίπου 10%, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (9/10).

Αυτή η πρόσθετη βροχόπτωση μεταφράστηκε σε «τεράστιες ζημιές», σύμφωνα με τη μελέτη. Δημιούργησε «αποκαλυπτικές σκηνές», από τη Φλόριντα μέχρι τα νότια Απαλάχια, δήλωσε ο Μπεν Κλαρκ, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου.

2,5 φορές πιο πιθανοί οι έντονοι τυφώνες

Τυφώνες τόσο έντονοι όσο ο Χέλεν είναι τώρα περίπου 2,5 φορές πιο πιθανοί στην περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη. Εκεί που κάποτε αναμένονταν κατά μέσο όρο κάθε 130 χρόνια, τώρα αναμένονται περίπου μία φορά κάθε 53 χρόνια.

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει εντελώς το παιχνίδι για τυφώνες όπως ο Χέλεν», δήλωσε ο Κλαρκ και πρόσθεσε: «Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο καταστροφικούς τυφώνες».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε καθώς ο τυφώνας Μίλτον αναμενόταν να προσγειωθεί στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα, προκαλώντας νέες καταστροφές λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον Χέλεν.

«Η θερμότητα που προσθέτουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς είναι σαν στεροειδή για τους τυφώνες», δήλωσε η Μπερναντέτ Γουντς Πλάκι, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής μετεωρολόγος της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας Climate Central.

Περισσότερο από το 90% της υπερθέρμανσης του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει χώρα στους ωκεανούς. Οι τυφώνες εκμεταλλεύονται πλήρως αυτή την επιπλέον ενέργεια.

Πιο συχνή η ταχεία εντατικοποίηση

Η ταχεία εντατικοποίηση, όταν η ταχύτητα του ανέμου ενός τυφώνα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 56 χιλιόμετρα/ώρα μέσα σε 24 ώρες, έχει γίνει πλέον πιο συχνή λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χέλεν ενισχύθηκε γρήγορα από τυφώνας κατηγορίας 2 σε τυφώνα κατηγορίας 4 μόλις λίγες ώρες πριν χτυπήσει την Φλόριντα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ο Μίλτον έγινε μια από τις πιο ταχέως εντεινόμενες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί, καθώς «εξερράγη» σε τυφώνα κατηγορίας 5 στον Κόλπο του Μεξικού.

Η τελευταία μελέτη ακολουθεί δύο κλιματικές αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα επιδείνωσε τις βροχοπτώσεις του Χέλεν, επιδεινώνοντας αυτό που θα ήταν ήδη μια καταστροφική κατάσταση.

Με πληροφορίες από: Helene was supercharged by ultra-warm water made up to 500 times more likely by global warming, study finds by Rachel Ramirez, CNN