ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 227 νεκρούς άφησε πίσω του ο τυφώνας Χέλεν - Τεράστιες καταστροφές σε έξι πολιτείες

Πάνω από 227 νεκρούς άφησε πίσω του ο τυφώνας Χέλεν - Τεράστιες καταστροφές σε έξι πολιτείες

Γκρεμισμένο σπίτι και δέντρα στο τενεσί, μετά από το καταστροφικό πέρασμα τιου τυφώνα Χέλεν

AP Photo/Jeff Roberson

Συνεχίζει την καταστροφική του πορεία ο τυφώνας Χέλεν, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 200, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 600 θύματα.

Πρόκειται για τον δεύτερο πιο θανατηφόρο τυφώνα που πλήττει την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία 50 χρόνια, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 1.833 ανθρώπους το 2005.

Οι αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα το Σάββατο επτά επιπλέον θανάτους στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ συνεχίοζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους.

Μια τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την κατεστραμμένη περιοχή, ιδιάιτερα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών ύδρευσης και κινητής τηλεφωνίας και την παροχή προμηθειών σε αποκλεισμένες περιοχές, καθώς ο τυφώνας έχει καταστρέψει δρόμους και γέφυρες σεδεκάδες περιοχές, σύμφωνα με αξιωματούχους. Εν τω μεταξύ,το Σάββατο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα διαθεθούν άμεσα κονδύλια 750.000 δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων.


Έκτακτη χρηματοδότηση στη Βόρεια Καρολίνα

Στο μεταξύ το Υπουργείο Μεταφορών στέλνει 100 εκατομμύρια δολάρια σε έκτακτα κονδύλια στη Βόρεια Καρολίνα, προκειμένου η πολιτεία να τα χρησιμοποιήσει για «άμεσες εργασίες έκτακτης ανάγκης» που απαιτούνται σε δρόμους και γέφυρες που επλήγησαν από τον τυφώνα Helene, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο.

«Εργαζόμενοι σε στενό συντονισμό με τη Βόρεια Καρολίνα, παρέχουμε αυτόν τον αρχικό γύρο χρηματοδότησης ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επισκευή και επαναλειτουργία των δρόμων και στην αποκατάσταση κρίσιμων διαδρομών», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ. Το πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων παρείχε τη χρηματοδότηση.

Δείτε στο βίντεο συγκλονιστικές εικόνες από πριν και μετά:

Πάνω από 227 οι θάνατοι σε έξι πολιτείες

Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 227 σε έξι πολιτείες, σύμφωνα με τον απολογισμό του CNNi, αφού το Σάββατο ανακοινώθηκαν δύο ακόμη θάνατοι στη Νότια Καρολίνα.

Οι μέχρι στιγμής θάνατοι από τον τυφώνα ανά πολιτεία έχουν ως εξής:

  • Βόρεια Καρολίνα: 113 άτομα
  • Νότια Καρολίνα: 48 άτομα
  • Τζόρτζια: Γεωργία: 33 άτομα
  • Φλόριντα: 20 άτομα
  • Τενεσί: 11 άτομα
  • Βιρτζίνια: 2 άτομα

Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Πάνω από 460.000 σπίτια και επιχειρήσεις σε πέντε πολιτείες εξακολουθούν να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου ο τυφώνας έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με το poweroutage.us.

Περίπου 463.843 χρήστες στη Νότια Καρολίνα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια, τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια περίμεναν να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση από το βράδυ του Σαββάτου. Περισσότεροι από 74.000 άνθρωποι ήταν χωρίς ρεύμα στην κομητεία Μπάνκομπ το Σάββατο, σύμφωνα με την υπεύθυνη της κομητείας Άβριλ Πίντερ.

Κατανομή των διακοπών ρεύματος ανά πολιτεία:

  • Καρολίνα: 170.648
  • Βόρεια Καρολίνα: 144.711
  • Φλόριντα: 3,628
  • Βιρτζίνια: 3,594
  • Τζόρτζια: 141,262
Hurricane Helene USA TYFONAS

Συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σάρωσε ο τυφώνας Χέλεν

(AP Photo/Jeff Amy

Κλειστό το Blue Ridge Parkway

Το Blue Ridge Parkway μήκους 400 μιλίων που εκτείνεται μέσω της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια θα παραμείνει κλειστό χωρίς καθορισμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας, καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν να αξιολογούν τις ζημιές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου.

Οι υπεύθυνοι έχουν αναφέρει «σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφικές» ζημιές σε μεγάλα τμήματα του πάρκου, δηλώνει στο CNNi ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μάικ Λίττερστ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από πεσμένα δέντρα και διαλυμένες υποδομές στο Blue Ridge Parkway, το οποίο ήταν το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα το 2023 με 16,75 εκατομμύρια επισκέπτες.