ΚΟΣΜΟΣ

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε»: Σε απόγνωση οι ομογενείς στη Φλόριντα για τον τυφώνα Μίλτον

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε»: Σε απόγνωση οι ομογενείς στη Φλόριντα για τον τυφώνα Μίλτον

Kάτοικος της Φλόριντα λίγο πριν εγκαταλείψει το σπίτι του ενόψει του τυφώνα Μίλτον

(AP Photo/Rebecca Blackwell)

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το μάτι του κυκλώνα, να επιβιώσουμε από τον τρομερό αυτό τυφώνα που φαίνεται ότι είναι μοναδικός στα ιστορικά χρονικά της περιοχής», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριντα των ΗΠΑ, Γιώτα Αργυροπούλου Φραγκέδη, ενόψει της έλευσης του τυφώνα «Μίλτον» από τις ακτές της πολιτείας.

Για καταστροφή πρωτοφανούς μεγέθους ετοιμάζονται οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ, αναμένοντας το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον». Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες υποχρεώθηκαν από τις Αρχές να απομακρυνθούν με κάθε μέσο, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να απευθύνει δραματική έκκληση για εκκένωση μιλώντας για ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Στην περιοχή της Τάμπα, βρισκόμαστε 40.000 Έλληνες ομογενείς, Έλληνες και Κύπριοι. Συνολικά υπάρχουν 100.000 περίπου σε όλη τη Φλόριντα. Οι περισσότεροι, πάρα πολλοί άνθρωποι, σφράγισαν τα σπίτια τους και αποφάσισαν να μετακινηθούν προς τις ανατολικές περιοχές, όπου βρίσκεται ο Ατλαντικός Ωκεανός, προσπαθώντας να αποφύγουμε το μάτι του κυκλώνα. Άνθρωποι που μένουν περισσότερα χρόνια εδώ από μένα λένε ότι είναι κάτι που δεν το έχουν ξαναζήσει», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριντα στην ΕΡΤ.

«Οι ζημιές που έγιναν από τον πρώτο τυφώνα Χέλεν έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Εμείς σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να εκκενώσουμε, βλέποντας ότι ο τυφώνας πλησιάζει».

«Ήμασταν από τους τελευταίους που φύγαμε»

«Ήμασταν από τους τελευταίους που φύγαμε. Ήδη από Δευτέρα και Τρίτη χιλιάδες κάτοικοι από την περιοχή αποφάσισαν να φύγουν, κάτι που αποδείχθηκε πάρα πολύ δύσκολο, γιατί για να βρεις ένα ασφαλές σημείο χρειάστηκαν τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες οδήγησης – απομάκρυνσης και αυτό απέτρεψε αρκετούς ηλικιωμένους αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά να το κάνουν», πρόσθεσε.

«Το κράτος δεν δίνει αποζημιώσεις εδώ»

Μάλιστα επεσήμανε: «το κράτος δεν δίνει αποζημιώσεις εδώ – το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει στο άνοιγμα των δρόμων ή στην αποκατάσταση των δημόσιων δομών ηλεκτρικό, υπόνομοι κτλ. Η αποκατάσταση των πληγέντων γίνεται από ιδιωτικές ασφάλειες που όμως είναι πάρα πολύ ακριβές, λόγω των συχνών φαινομένων», κατέληξε.

Δείτε live εικόνα από τη Φλόριντα: