Το πρωτότυπο «κλιματιστικό» της Σιέρα Λεόνε: Στέγες - καθρέφτες δροσίζουν τα σπίτια της καυτής πόλης
Στον πυρετό του καύσωνα ζει η Σιέρα Λεόνε όπως και πολλές περιοχές του πλανήτη. Φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε με τους κατοίκους των παραλιακών περιοχών της πρωτεύουσας Φριτάουν να λένε πως δεν θυμούνται τόση ζέστη σε βάθος τουλάχιστον 50 χρόνων.
Ο πιο πρόσφατος καύσωνας έπληξε μεγάλα τμήματα της δυτικής Αφρικής από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, με θερμοκρασίες μεταξύ 30C και 40C, οι οπολιες μαζί με την έντονη υγρασία έκανε τους κατολικους να νιώθουν πως ζουν σε περιβάλλον 50 βαθών Κελσίου.
Η Φριτάουν είναι πολύ πυκνοκατοικημένη: Από το 1990 που φιλοξενούσε 529.000 ανθρώπους, φτάσαμε στο 2024, με τον πληθυσμό να φτάνει το 1,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Ιδιαίτερα στις φτωχπογειτονιές η ζέστη γίνεται ακόμη πιο αφόρητη. «Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, αγόρασαν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά», δηλώνει ένας άνεργος 61χρονος.
Θερμοανακλαστικά φύλλα στέγης
από ανακυκλωμένα πλαστικά
Μια άλλη πρωτοβουλία ψύξης με μεγάλη επιτυχία, που εξελίσσεται σε ένα μοντέλο προς μίμηση είναι τα νέα θερμοανακλαστικά φύλλα στέγης από ανακυκλωμένα πλαστικά που λειτουργούν ως καθρέφτης.
Η συγκεκριμένη δράση βασίζεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα - το οποίο θα επεκταθεί ώστε να καλύψει το 35% των κατοίκων σε όλους τους οικισμούς - φαβέλες της Φριτάουν. Τα φύλλα τοποθετούνται σε παλιές στέγες αλλά και σε νέα κτήρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σπίτια στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε που είναι εφοδιασμένα με θερμοανακλαστικά φύλλα οροφής μπορούν να είναι έως και 6 βαθμούς πιο δροσερά.
Χρησιμοποιούνται αισθητήρες θερμοκρασίας για τη συλλογή δεδομένων από τα σπίτια όπου έχουν τοποθετηθεί τα φύλλα καθρέφτη. Οι έρευνες και οι καταγραφές δεν σταματούν, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη βελτίωση και την κλιμάκωση της ψύξης στους οικισμούς.
Οι κάτοικοι δηλώνουν ικανοποιημένοι: «Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που μας τα τοποθέτησαν (σε μένα και κάποιους γείτονες)», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της παραλιακής κοινότητας Kroo Bay, Μοχάμεντ Κορόμα.
Ο Κορόμα ζει σε ένα πρόχειρο μπανγκαλόου 10 δωματίων με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του και τα δύο αδέλφια του:ο ένας με τρία παιδιά, ο άλλος με τη σύζυγό του και ένα παιδί.
Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της Φριτάουν ζει στους 82 φτωχούς οικισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στην πόλη, ορισμένοι κατά μήκος της ακτογραμμής. Οι αξιωματούχοι λένε ότι αυτοί πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Στο Kroo Bay, τον μεγαλύτερο οικισμό από όλους, ζουν πάνω από 18.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Κέντρο Αστικών Ερευνών της Σιέρα Λεόνε, και συχνά στερούνται βασικών υπηρεσιών, όπως νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και διαχείριση απορριμμάτων.