ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανταρκτική: Μέση άνοδος θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς καταγράφηκε τον Ιούλιο

Ανταρκτική: Μέση άνοδος θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς καταγράφηκε τον Ιούλιο

Αυτού του είδους η αύξηση της θερμοκρασίας το χειμώνα στην Ανταρκτική, και η συνέχιση της στους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των παγοκαλύψεων

Chris Larsen/NASA via AP

Οι θερμοκρασίες εδάφους σε μεγάλες εκτάσεις των παγετώνων της Ανταρκτικής αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό τον τελευταίο μήνα.

Ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το μηδέν στην Ανταρκτική, η οποία καλύπτεται από σκοτάδι αυτή την εποχή – βαθύς χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο –, οι θερμοκρασίες ορισμένες μέρες έχουν φτάσει μέχρι και 28 βαθμούς πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Ο πλανήτης έχει βιώσει 12 μήνες ρεκόρ ζέστης, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν σταθερά την αύξηση κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η οποία έχει διαφημιστεί ως το όριο για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κατάρρευσης.

ANTARCTIC-HEAT.jpg

Στον χάρτη θερμότητας της Ανταρκτικής, με βαθύ κόκκινο σημειώνονται οι αυξήσεις θερμοκρασίας κατά 5 έως 10 βαθμούς

metdesk

Τα μοντέλα των επιστημόνων του κλίματος προβλέπουν εδώ και καιρό ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής θα είναι στις πολικές περιοχές, «και αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», σχολίασε στον Guardian ο Michael Dukes, διευθυντής πρόβλεψης της MetDesk.

«Στην Ανταρκτική αυτού του είδους η αύξηση της θερμοκρασίας το χειμώνα και η συνέχιση της στους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των παγοκαλύψεων».

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η άμεση αιτία του καύσωνα ήταν μια εξασθενημένη πολική δίνη, μια ζώνη ψυχρού αέρα και χαμηλής πίεσης που περιστρέφεται στη στρατόσφαιρα γύρω από κάθε πόλο. Οι παρεμβολές από τα ατμοσφαιρικά κύματα είχαν αποδυναμώσει τη δίνη και οδήγησαν στην άνοδο των θερμοκρασιών στα μεγάλα υψόμετρα φέτος, δήλωσε στην Washington Post η Amy Butler, ατμοσφαιρικός επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

«Αναμενόμενο αποτέλεσμα»

Ο Jamin Greenbaum, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την περιοχή τα επόμενα χρόνια.

«Η πλειονότητα των αποστολών μου ήταν στην Ανατολική Ανταρκτική, όπου έχω δει αυξανόμενο λιώσιμο με την πάροδο των ετών», είπε. «Αν και φυσικά ανησυχώ βλέποντας αυτές τις αναφορές για την αποδυνάμωση της πολικής δίνης που προκάλεσε τον τρομερό καύσωνα εκεί, δεν εκπλήσσομαι επίσης, δεδομένου ότι αυτό είναι δυστυχώς ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».