Επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα κερδίζει το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων
Μια επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα που έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της εξηγώντας πώς η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων την Πέμπτη.
Η Cynthia Rosenzweig, γεωπόνος και κλιματολόγος, τιμήθηκε με το βραβείο 250.000 δολαρίων ως αναγνώριση της καινοτόμου μοντελοποίησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων. Είναι ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών της NASA Goddard και υπηρετεί ως βοηθός ανώτερος ερευνητής στο Columbia Climate School του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και τα δύο με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Rosenzweig, της οποίας η νίκη ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ελπίζει ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στην ανάγκη βελτίωσης των τροφίμων και των γεωργικών συστημάτων για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
«Βασικά δεν μπορούμε να λύσουμε την κλιματική αλλαγή αν δεν αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων και δεν μπορούμε να παρέχουμε επισιτιστική ασφάλεια για όλους αν δεν εργαστούμε πραγματικά σκληρά για να αναπτύξουμε ανθεκτικά συστήματα», είπε σε συνέντευξή της στο Associated Press πριν από την τελετή.
Ο Jose Fernandez, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, είπε ότι περισσότεροι από 160 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, αύξηση 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και μια από τις βαθύτερες αιτίες είναι η μείωση της παραγωγής τροφίμων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό και αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή και ο αντίκτυπός της θα επιδεινωθεί. Βλέπουμε ορυζώνες να πνίγονται στις πλημμύρες. Βλέπουμε άλλες καλλιέργειες να μαραίνονται στην ξηρασία. Βλέπουμε τα οστρακοειδή να πεθαίνουν σε πιο όξινους ωκεανούς και οι ασθένειες των καλλιεργειών εξαπλώνονται σε νέες περιοχές. Πιθανότατα δεν θα κατανοούσαμε όλα αυτά τα προβλήματα τόσο καλά όσο σήμερα χωρίς το έργο της Δρ. Cynthia Rosenzweig, της φετινής βραβευμένης με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων», σημείωσε.
Το βραβείο του Ιδρύματος Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων με έδρα το Des Moines αναγνώρισε την Rosenzweig ως την ιδρύτρια του Έργου Διασύνκρισης και Βελτίωσης Αγροτικού Μοντέλου. Ο οργανισμός προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο και από πολλούς κλάδους για να προωθήσει μεθόδους για τη βελτίωση των προβλέψεων για τη μελλοντική απόδοση των γεωργικών συστημάτων και των συστημάτων τροφίμων καθώς το κλίμα αλλάζει παγκοσμίως.
Το ίδρυμα πιστώνει το έργο της με το να βοηθά άμεσα τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε περισσότερες από 90 χώρες να καταρτίσουν σχέδια προετοιμασίας για την κλιματική αλλαγή.
Στο έργο της, η Rosenzweig έχει μελετήσει πώς οι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και πώς η γεωργία επιδεινώνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, συνέβαλε σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής δημιουργούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η Rosenzweig είπε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει αυτές τις εκπομπές και να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο κλίμα. Σημείωσε ότι τα αέρια του θερμοκηπίου προέρχονται από πολλά μέρη της παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης άνθρακα και διοξειδίου του άνθρακα μέσω του καθαρισμού των δασών για γεωργική γη και της οξείδωσης του άνθρακα μέσω του οργώματος των χωραφιών. Η χρήση λιπασμάτων απελευθερώνει επίσης υποξείδιο του αζώτου της ατμόσφαιρας, ο αγροτικός εξοπλισμός εκπέμπει ορυκτά καύσιμα και τα βοοειδή απελευθερώνουν μεθάνιο.
Ο ερευνητικός οργανισμός που ίδρυσε, AgMIP, αναπτύσσει πακέτα προσαρμογής, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη χρήση σπόρων πιο ανθεκτικών στην ξηρασία και βελτιωμένες πρακτικές διαχείρισης του νερού. Στο Μπαγκλαντές, η ομάδα συνεργάζεται με παραγωγούς ρυζιού για την ανάπτυξη νέων πρακτικών για τη διαχείριση των ορυζώνων για τη μείωση της σημαντικής απελευθέρωσης μεθανίου που παράγεται από την υπάρχουσα διαδικασία.
Η Rosenzweig είπε ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων έχουν δείξει προθυμία να ακούσουν. Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα μοντέλα που έχουν αναπτύξει συνάδελφοι δείχνουν πώς οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και πώς μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην αναστροφή του αντίκτυπου στο κλίμα.
«Είναι πραγματικά μια παγκόσμια συνεργασία όλου του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων να συγκεντρωθούν για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουν την επισιτιστική ασφάλεια για τον πλανήτη», είπε.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος του Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων, Barbara Stinson, η οποία ανακοίνωσε τον νικητή, απέδωσε στην Rosenzweig τις καινοτομίες που βοήθησαν τις χώρες να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή.
Ο νομπελίστας Norman Borlaug δημιούργησε το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων το 1986 για να αναγνωρίσει επιστήμονες και άλλους που έχουν βελτιώσει την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Η Rosenzweig θα λάβει το βραβείο σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Des Moines.