ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Οι καύσωνες σε Ινδία και Πακιστάν δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης

Κλιματική αλλαγή: Οι καύσωνες σε Ινδία και Πακιστάν δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης
Στο Νέο Δελχί καταγράφηκαν για περισσότερες από επτά συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, τρεις βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία για τον μήνα Απρίλιο AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τη βορειοδυτική και την κεντρική Ινδία τον Απρίλιο ήταν η υψηλότερη από τότε που άρχισε η καταγραφή αρχείων πριν από 122 χρόνια, φτάνοντας τους 35,9 και 37,8 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα (IMD).

Τον περασμένο μήνα, στο Νέο Δελχί καταγράφηκαν για περισσότερες από επτά συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, τρεις βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με μετεωρολόγους του CNNi.

Σε ορισμένες πολιτείες, λόγω καύσωνα έκλεισαν τα σχολεία, καταστράφηκαν καλλιέργειες, ενώ ασκήθηκε πίεση στους προμηθευτές ενέργειας, καθώς οι πολίτες έπρεπε να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό.

Ο καύσωνας έγινε αισθητός και στο γειτονικό Πακιστάν, όπου οι πόλεις Τζακομπαμπάντ και Σίμπι στη νοτιοανατολική επαρχία Σιντχ της χώρας κατέγραψαν θερμοκρασίες της τάξης των 47 βαθμών Κελσίου την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε στο CNNi το Μετεωρολογικό Τμήμα του Πακιστάν (PMD).

Σύμφωνα με το PMD, αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε σε οποιαδήποτε πόλη στο βόρειο ημισφαίριο εκείνη την ημέρα.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το Πακιστάν βιώνει αυτό που πολλοί αποκαλούν "έτος χωρίς άνοιξη", δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Πακιστάν, Σέρι Ρεχμάν.

Οι θερμοκρασίες στην Ινδία αναμένεται να υποχωρήσουν αυτή την εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική κρίση θα προκαλέσει συχνότερους και μεγαλύτερους καύσωνες, επηρεάζοντας περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στις δύο χώρες.

Η Ινδία είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Αυτός ο καύσωνας είναι σίγουρα άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Δρ. Τσάντνι Σινγκ, ανώτερος αξιωματούχος της IPCC. «Έχουμε δει αλλαγή στην έντασή του, στη χρονική στιγμή έναρξής του και στη διάρκειά του. Αυτό είναι που είχαν προβλέψει οι ειδικοί για το κλίμα και θα έχει σταδιακές επιπτώσεις στην υγεία».

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε άνθρακα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα για έως και εννέα ώρες την ημέρα.

Σε άλλες περιοχές, τα σχολεία έκλεισαν για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Πολλά από τα παιδιά που πρέπει να ταξιδέψουν για να φθάσουν στο σχολείο, παθαίνουν αιμορραγία στη μύτη, δεν μπορούν να ανεχθούν αυτόν τον καύσωνα», δήλωσε τοπική αξιωματούχος της Δυτικής Βεγγάλης.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η ομοσπονδιακή όσο και οι πολιτειακές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις του καύσωνα, όμως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, ειδικά καθώς οι μελλοντικοί καύσωνες αναμένονται δριμύτεροι.

«Δεν έχουμε σχέδιο δράσης για την άνοδο της θερμοκρασίας και υπάρχουν κενά στον προγραμματισμό», λέει ο Σινγκ. «Μπορείς μόνο να προσαρμοστείς πάρα πολύ. Αυτός ο καύσωνας δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης».