ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Act for Earth Summit: Τόνοι σκουπιδιών στις ελληνικές θάλασσες - Μάστιγα η πλαστική ρύπανση

Newsroom

ACT FOR EARTH - THE SUMMIT • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 02

ACT FOR EARTH - THE SUMMIT - ΝΕΡΟ

00.00/42:04

Το Αct for Earth, η περιβαλλοντική πλατφόρμα του CNN Greece, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό phygital event ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2024, με τέσσερις θεματικές συζητήσεις Κλίμα, Νερό, Γη, Ζωή και Ανακύκλωση, ενώ πραγματοποιήθηκε και Fireside Chat. Δράση για τη Γη, τώρα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ PODCAST

Spotify Apple

ACT FOR EARTH - THE SUMMIT • ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Τόνοι σκουπιδιών εντοπίζονται καθημερινά στις ελληνικές θάλασσες, υποβαθμίζοντας σημαντικά τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας, όπως αναφέρθηκε στο πάνελ «Νερό» του «Act for Earth Summit» του CNN Greece που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στο πάνελ «Νερό» σημαντικοί επαγγελματίες και άνθρωποι του πεδίου περιέγραψαν τις δράσεις που αναλαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πολυτιμότερο αγαθό και πηγή ζωής, το νερό.

«Ό,τι καταλήγει στη θάλασσα μετατρέπεται σε σκουπίδι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Dive in Action», Δημήτρης Καμπανός, μιλώντας για τη θαλάσσια ρύπανση που καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες.

Από την πλευρά της η Senior Marketing & Sustainability Manager Ελλάδας και Κύπρου της Henkel Hellas, Τζένη Ξακουστού μίλησε για το πρόγραμμα «Καθάρισε σε βάθος» και τα «συγκλονιστικά και τρομακτικά» ευρήματα στα ελληνικά ύδατα που έχουν εντοπιστεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι «στα πέντε χρόνια της δράσης «Καθάρισε σε βάθος», έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 52 τόνοι σκουπιδιών εκ των οποίων οι 11 τόνοι είναι πλαστικό».

Η ρύπανση αυτή, υποβαθμίζει, τελικά σε μεγάλο βαθμό τα θαλάσσια οικοσυστήματα και αποτελεί μεγάλη απειλεί για την θαλάσσια ζωή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο υπεύθυνος του κέντρου διάσωσης θαλάσσιων χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ», Δημήτρης Φυτίλης ο οποίος σημείωσε πως «το 70% των νεκρών θαλάσσιων χελωνών έχουν καταπιεί μακροπλαστικά».