ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη

Επιμένουν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη

Υποχώρηση στο 1,5% τον Μάρτιο από 2% τον Φεβρουάριο εκτιμά η Eurostat ότι σημείωσε ο πληθωρισμός, σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις θα πρόκειται για ανάσα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις από τη Γερμανία για να μειώσει τη ρευστότητα που χορηγεί στην ευρωζώνη. Η μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Μάρτιο ήταν ακόμη μεγαλύτερη και διαμορφώθηκε σε 1,5% από 2,2% τον Φεβρουάριο.

Η ΕΚΤ θέτει ως στόχο την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του 2%. Η τράπεζα όμως έχει προειδοποιήσει ότι η πρόσφατη σημαντική άνοδος του δείκτη των τιμών οφείλεται σε εποχικές συγκυρίες και κυρίως στη μεγάλη πρόσφατη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα.

Σε μια συντονισμένη κίνηση και έπειτα από κινήσεις των αγορών που προεξοφλούσαν αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας συστήνουν τώρα υπομονή. Οπως είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας και στενός συνεργάτης του προέδρου Μάριο Ντράγκι, Πέτερ Πράετ, η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε αντίστοιχη διατηρήσιμη άνοδο του δείκτη τιμών.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάας Νοτ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους. Από τις αρχές του 2018 η ρευστότητα που χορηγείται στην ευρωζώνη θα πρέπει να εξεταστεί εάν θα μειωθεί. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά νίκη για τον Ντράγκι, καθώς η ΕΚΤ είχε δεχθεί επικρίσεις στη Γερμανία επειδή τα μηδενικά επιτόκια πλήττουν τα κέρδη των τραπεζών αλλά και τους καταθέτες.