ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορική στροφή της Ευρώπης στην Ασία

Εμπορική στροφή της Ευρώπης στην Ασία

Η σκληρή στάση που ακολουθούν πλέον οι ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο, απειλώντας ευρωπαϊκές εταιρείες με πρόσθετους δασμούς και περισσότερο προστατευτισμό, κάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναζητά εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες χώρες της Ασίας.

Αυτός φαίνεται ότι είναι ο βασικός λόγος που η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν χάνουν ευκαιρία, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, να μιλούν για το πόσο πολύ υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Μέρκελ και ο Σι συμφώνησαν να συνεχίσουν την «εποικοδομητική συνεργασία τους», όπως τη χαρακτήρισαν. Η Κίνα μάλιστα ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε «αντίποινα» κατά των ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα.

Σε συνάντηση που είχε εξάλλου η Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε αποφασίστηκε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειές τους για ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να είναι οι διεθνείς αγορές ανοικτές για όλους και χωρίς περιορισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν στα εγκαίνια της τεχνολογικής έκθεσης CeBIT στο Αννόβερο, μετά τη μάλλον άκαρπη επίσκεψη της καγκελαρίου στις ΗΠΑ, όπου δεν υπήρξε κοινό έδαφος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ασία μετά την Κίνα. Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ξεκινήσει από το 2013 συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ώστε να καταργηθούν εκατέρωθεν εμπόδια στις συναλλαγές.

Με την Κίνα τα πράγματα είναι, όπως όλα δείχνουν, λιγότερο εύκολα, αλλά εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν επιθετική στάση, τότε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Πεκίνο μπορεί σύντομα να έλρθουν πιο κοντά. Οι Ευρωπαίοι έχουν κοντραριστεί στο κοντινό παρελθόν με τους Κινέζους επειδή τα φθηνά προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας που προέρχονται από την Κίνα έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις του κλάδου στην Ευρώπη. Επίσης κόντρες υπάρχουν για δασμούς και τιμολόγηση βιομηχανικών προϊόντων όπως είναι τα ηλιακά πάνελ και ο χάλυβας.