ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα επηρεάσει το κτίσιμό του

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα επηρεάσει το κτίσιμό του

Το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017, σχεδιάστηκε αφενός για να ενθαρρύνει τις πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αφετέρου για να περιορίσει τις συναλλαγές με μετρητά. Δίνοντας το κίνητρο αυτό στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών αύξησε σε μεγάλο βαθμό τη φορολογική συμμόρφωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και έθεσε τις βάσεις για σταθερή αύξηση των εσόδων από εμμέσους φόρους.

Αν και η πρώτη εντύπωση είναι ότι η διαφαινόμενη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 ευρώ, δηλαδή η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.300 ευρώ θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στη χρήση πλαστικού χρήματος αυτό δεν ισχύει. Απλά διότι το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να διενεργεί ο κάθε φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα δεν είναι συνδεδεμένο με το αφορολόγητο όριο, αλλά με το ύψος του εισοδήματος του.

Σήμερα μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να αποκτήσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ πρέπει να πληρώνουν αγαθά και υπηρεσίες με κάρτες ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Συγκεκριμένα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και εάν η έκπτωση φόρου μειωθεί στα 1.300 ευρώ. Απλά διότι όποιος φορολογούμενος δεν καλύψει με δαπάνες με πλαστικό χρήμα τα ανωτέρω ποσοστά εισοδήματος θα κληθεί να πληρώσει φόρο – πέναλτι 22%.

Οι δαπάνες που οικοδομούν το αφορολόγητο

Το υπουργείο Οικονομικών σκεπτόμενο πρακτικά έδωσε εφέτης τη δυνατότητα στο σύνολο των μισθωτών, των συνταξιούχων αλλά και των κατ’ επάγγελμα αγροτών να συγκεντρώσουν με ευκολία το ελάχιστο ποσό αποδείξεων που απαιτείται για το κτίσιμο του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα, χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% (σε περίπτωση λιγότερων αποδείξεων).

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο των δαπανών οι οποίες μετρούν για το κτίσιμο του αφορολογήτου το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (φως, νερό, φυσικό αέριο) και της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τις δαπάνες σούπερ μάρκετ, βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, την ένδυση και την υπόδηση, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. κοινόχρηστα, έπιπλα, φωτιστικά, κ.λπ.

Πιο απλά η Εφορία δεν αναγνωρίζει για το κτίσιμο του αφορολογήτου τις εξής δαπάνες: ενοίκια, δόσεις δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, κάρτας), πληρωμές φόρων (ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας), αγορές ακινήτων (καινούργιων και μεταχειρισμένων), αγορές αυτοκινήτων (καινούργιων και μεταχειρισμένων), αγορές μοτοσικλετών και σκαφών αναψυχής, καθώς και αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Αν η σύζυγος δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αλλά ο σύζυγος εμφανίσει στη φορολογική δήλωση το ποσό των 2.550 ευρώ, τότε δεν θα υπάρξει πέναλτι φόρου 800 Χ 22% = 176 ευρώ για τη σύζυγο, γιατί καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων το υπερβάλλον ποσό που θα δηλώσει ο σύζυγος.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας:

  • Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80%.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Διαβάστε επίσης

Πώς το αφορολόγητο των 5.900 ευρώ «πνίγει» μισθωτούς και συνταξιούχους των 500 ευρώ

Η μείωση του αφορολογήτου θα κρίνει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις