ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση του αφορολογήτου θα κρίνει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις

Η μείωση του αφορολογήτου θα κρίνει το ύψος των περικοπών στις συντάξεις

Με τη διαπραγμάτευση να έχει «ξεσκαλώσει» στα αντίμετρα, αλλά και στο δημοσιονομικό κενό του 2018, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να «διασώσει» το αφορολόγητο στα επίπεδα των 7.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει πως το αφορολόγητο πρέπει να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 5.900 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη διοχετεύουν την πληροφορία ότι πριν από το τέλος του 2018 δεν θα εφαρμοστεί κανένα νέο μέτρο στο σκέλος των φόρων και διαβεβαιώνουν αρμοδίως ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την ελληνική πρόταση οι αλλαγές στο αφορολόγητο να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2019 και μετά και στις συντάξεις από το 2020 και μετά.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα κινηθεί με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το πρώτο σκέλος τέθηκε ήδη υπό αμφισβήτηση από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έδειξαν πως δεν υπήρξε ανάπτυξη το 2016.

Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν προκύψει συγκεκριμένα δεδομένα με κορυφαίο την απαίτηση του ΔΝΤ για επιβολή νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ μετά το 2018 που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Από τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια εκπέμπεται η θέση πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να τεκμηριώσει την επιμονή του στα νέα μέτρα και παρόλα αυτά επιμένει, την ίδια στιγμή μάλιστα που αναγνώρισε την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.

Οι δανειστές φαίνεται να δέχονται την ελληνική πρόταση για μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2019 και συμφωνούν η μείωση των συντάξεων να πάει έναν χρόνο πίσω με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Επιμένουν όμως πως το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί σημαντικά αν η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει μεγάλο ψαλίδι στο ύψος των συντάξεων παλαιών και νέων.

Στην περίπτωση πάντως που οι μειώσεις στις συντάξεις δεν γίνουν σταδιακά σε βάθος πενταετίας αλλά εφάπαξ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα οδηγήσει σε περικοπές ως και 30%, με κάποιους συνταξιούχους να χάνουν έως και 220 ευρώ !