ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το απόγευμα το ραντεβού με τους θεσμούς

Το απόγευμα το ραντεβού με τους θεσμούς
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Στις πέντε το απόγευμα θα συναντηθούν με τα κλιμάκια των θεσμών οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. 

Από το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton, οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται σύσκεψη προκειμένου να συγγράψουν το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου το οποίο και θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια επίτευξης τελικής συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τα δύο ακανθώδη ζητήματα είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό με την πλευρά του ΔΝΤ να ζητά την κατάργηση της προσωπική διαφοράς από το 2018 και τη μείωση του αφορολογήτου στα 5550 ευρώ από το επόμενο έτος.

Τι έγινε κατά τις χθεσινές συναντήσεις

Υπερωρίεςέκαναν χθες βράδυ τα κλιμάκια τωνθεσμών, μετά τη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το κλιμάκιο τουΔΝΤσυγκεντρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ για να κάνει την επισκόπηση της ημέρας και τον προγραμματισμό των επομένων ημερών, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι αποστολές τηςΕΚΤκαι τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής. Κοινοτικό στέλεχος ανέφερε πως στις χθεσινές συναντήσεις κυβέρνησης – θεσμών εξετάσθηκαν περισσότερο τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ενέργειας και λιγότερο τα δημοσιονομικά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από ελληνικές πηγές.

Στόχος κυβέρνησης και θεσμών είναι έως το EuroWorking Group της Τρίτης 7 Μαρτίου να έχει υπάρξει πρόοδος σε όλα τα θέματα και να έχει καταρτιστεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών στελεχών. Πάντως, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ερώτηση του CNN Greece ανέφερε πως τα κλιμάκια των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα και μετά την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις συνομιλίες τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υιοθετούν την παραδοχή του ΔΝΤ πως το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί για το 2019 ανέρχεται σε ύψος στο 2% του ΑΕΠ, ήτοι στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η σχετική παραδοχή γίνεται για την οικονομία των συζητήσεων, δεδομένου ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως τον Απρίλιο , όταν ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 από την Eurostat το ΔΝΤ θα υιοθετήσει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και θα δεχθεί πως το δημοσιονομικό κενό τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 είναι μικρότερο από εκείνο που υπολόγιζε και πως τα μέτρα θα πρέπει να κινηθούν στην περιοχή των 2,8 δισ. ευρώ.

Πάντως, ενδιάμεσα η κυβέρνηση καλείται να προνομοθετήσει μέτρα 1% του ΑΕΠ στο μέτωπο της φορολογίας (μείωση αφορολογήτου) και 1% στις συντάξεις (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) προκειμένου να κρατήσει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα.

Κατά την κυβερνητική αφήγηση εάν ξεπεράσουμε το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι περισσότερα και θα εξισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, εάν το πλεόνασμα είναι κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ τότε είτε θα υπάρξει η ανάγκη λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας είτε θα επιλεγεί η ακύρωση κάποιων εκ των αντισταθμιστικών μέτρων που κανονικά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκινά το «γράψε - σβήσε» των αναθεωρημένων Μνημονίων

Τα φορολογικά στο επίκεντρο των τεχνικών κλιμακίων