ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο ανταγωνισμός στις πωλήσεις επιβατικών αεροσκαφών

Στα ύψη ο ανταγωνισμός στις πωλήσεις επιβατικών αεροσκαφών

Αμείωτος συνεχίζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ της Airbus και της Boeing για την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις επιβατικών αεροσκαφών, με την πρώτη να διατηρεί το προβάδισμα όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία του 2016.

Τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους η Airbus έκλεισε παραγγελίες για 320 αεροσκάφη ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις για το 2016 στα 731 αεροσκάφη. Η Boeing το προηγούμενο έτος έκλεισε συνολικά πωλήσεις για 668 αεροσκάφη. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις 80 αεροσκαφών που συμφωνήθηκε να διατεθούν στο Ιράν.

Και οι δύο κορυφαίες εταιρείες κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών είδαν πέρσι τις πωλήσεις τους να μειώνονται λόγω πτώσης της ζήτησης. Την τελευταία δεκαετία οι γραμμές παραγωγής και των δύο εταιρειών ήταν γεμάτες λόγω μεγάλων παραγγελιών. Οι πωλήσεις της Airbus μειώθηκαν το 2016 κατά σχεδόν 350 αεροσκάφη, ενώ για την Boeing έφτασε τα 100 αεροσκάφη.

Η μείωση των παραγγελιών σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αποδίδεται στη πτώση των τιμών του πετρελαίου που επέτρεψε σε πολλές αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να έχουν σε υπηρεσία παλαιότερα αεροσκάφη. Επίσης αρκετές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν παραγγελίες λόγω της οικονομικής κρίσης σε αρκετές περιοχές του κόσμου.

Ανάμεσα στους αγοραστές αεροσκαφών της Airbus, όπως σημειώνει το Bloomberg που επικαλείται πηγές του κλάδου, φέρεται ότι είναι η αεροπορική εταιρεία Flynas της Σαουδικής Αραβίας. Η Flynas πιστεύεται ότι είναι κοντά στο να ανακοινώσει την αγορά 60 αεροσκαφών Α320. Αλλη μια αεροπορική εταιρεία από την Ασία, η οποία πιστεύεται ότι είναι θυγατρική της China Bank of Communications, φέρεται ότι εξαγοράζει άλλα 42 αεροσκάφη της Airbus.