ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέρχεται πραγματικά η ελάφρυνση χρέους στα 45 δισ. ευρώ;

Ανέρχεται πραγματικά η ελάφρυνση χρέους στα 45 δισ. ευρώ;
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του κράτους για το οικονομικό έτος 2017. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να υποστήριξε εκ νέου χθες στη Βουλή ότι από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκύπτει ελάφρυνση 45 δισ. ευρώ, ωστόσο οικονομικοί αναλυτές και τραπεζίτες χαρακτηρίζουν «αυθαίρετο» τον υπολογισμό αυτό.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup, το όφελος από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεταβολή της προβολής του ελληνικού χρέους στο μέλλον. Δηλαδή το χρέος, το 2060, με βάση τα επιτόκια και τη μέση διάρκεια όπως διαμορφώνονται μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα από εκεί που θα ήταν πριν από τα μέτρα.

Έτσι, αν πριν από τα μέτρα το χρέος με βάση συγκεκριμένες παραδοχές για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τα πρωτογενή πλεονάσματα κ.λπ. διαμορφωνόταν το 2060 σε 160% του ΑΕΠ, μετά τις παρεμβάσεις και με τις ίδιες παραδοχές θα διαμορφωθεί τώρα σε 140% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα αν ήταν να φθάσει στο 130% του ΑΕΠ, τώρα θα πάει στο 110%.

Όπως τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν μπορεί να υπολογιστεί ούτε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2060 ούτε το όφελος σε απόλυτους αριθμούς. Δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όπως και να πάνε τα πράγματα, μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το 2060 το χρέος θα είναι 20% -και όχι 22% όπως λένε κάποιοι στην κυβέρνηση- ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα απ’ ότι πριν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Στην ίδια βάση η ονομαστική αξία του χρέους δεν μεταβάλλεται από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς ήταν ύψους 320 δισ. ευρώ πριν από το Eurogroup και παρέμεινε 320 δισ. ευρώ μετά από αυτό. Έτσι, το να υποστηρίζει κάνεις πως η ελάφρυνση χρέους ανέρχεται σε 45 δισ. ευρώ είναι τουλάχιστον αυθαίρετο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ