ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανοί εθελοντές προσφέρουν κρύα σούπα γκασπάτσο στους αστέγους, εν μέσω καύσωνα

Ισπανοί εθελοντές προσφέρουν κρύα σούπα γκασπάτσο στους αστέγους, εν μέσω καύσωνα
AP Photo/Manu Fernandez, File

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοίρασαν σούπα γκασπάτσο, νερό και αναψυκτικά σε άστεγους ανθρώπους στην Κόρδοβα, στην Ανδαλουσία (νότια Ισπανία), ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κορύφωση του πρώτου κύματος καύσωνα του καλοκαιριού.

«Ένα πιάτο φαγητό, η (σούπα) μας γκασπάτσο, το γάλα μας, είναι πολλά αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες», δήλωσε ο Χοσέ Μιγκέλ Σάντσεθ, επαινώντας τους εθελοντές που τον εξυπηρέτησαν σε έναν δρόμο, στο κέντρο της πόλης, χθες το βράδυ.

spain.jpg

Ο 59χρονος άστεγος είπε στο Ρόιτερς ότι μία γυναίκα του επέτρεψε να μείνει στο σπίτι της για λίγες ημέρες προκειμένου να προστατευτεί από τον ήλιο.

Ερχονται 44άρια

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET προβλέπει ότι το κύμα καύσωνα θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας σήμερα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 40 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές, ενώ στην Κόρδοβα και σε άλλα τμήματα της Ανδαλουσίας τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σε ορισμένες περιοχές στις ακτές της Μεσογείου τα θερμόμετρα ενδέχεται να δείξουν 44 βαθμούς Κελσίου αύριο, αν και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την AEMET.

Στη Μαδρίτη, οι αρχές μετέφεραν με λεωφορεία τους αστέγους από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας για να τους προσφέρουν καταφύγιο σε κλιματιζόμενα κέντρα, μοιράζοντάς τους φαγητό, νερό και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο.

Οι αρχές έχουν εκδώσει συναγερμούς για την υγεία και προειδοποιούν για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας.

Η Ισπανία κατέγραψε πέρυσι σχεδόν 11.000 θανάτους, που αποδόθηκαν στην ακραία ζέστη, σύμφωνα με μια έρευνα της οποίας ηγήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο Ερευνών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ