ΧΡΗΜΑ

Έρχονται τα μπόνους για τις καταγγελίες στο Appodixi - Ποιοι θα λάβουν έως 3.000 ευρώ

Έρχονται τα μπόνους για τις καταγγελίες στο Appodixi - Ποιοι θα λάβουν έως 3.000 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έτοιμο φαίνεται πως είναι το νέο νομικό πλαίσιο για τις ανώνυμες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής Appodixi, και σύντομα αναμένεται πλέον να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία για την αμοιβή που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για το πλαίσιο που διασφαλίζει την επιβράβευση όσων καταγγέλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη ανωνυμία κατά την διαδικασία πληρωμής.

Υπενθυμίζεται πως το μπόνους για τους καταγγέλοντες ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει στις 3.000 ευρώ, εφόσον οι καταγγελίες αποδειχθούν έγκυρες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Τώρα αυτή η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ανώνυμα, βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ.

Στόχος η διαφύλαξη της ανωνυμίας

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο που είχε παρουσιαστεί από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου των καταγγελιών, λόγω της ανάγκης κοινοποίησης των προσωπικών δεδομένων των καταγγελλόντων για να μπορέσει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, γεγονός το οποίο έθετε εν κινδύνω την αποκάλυψη της ταυτότητας του καταγγέλλοντα σε εκείνον τον οποίο αφορούσε η καταγγελία.

Ο κίνδυνος αυτός, θεωρείται πως έως τώρα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής περιορίζοντας τον αριθμό των καταγγελιών στην ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται έως το τέλος Αυγούστου.

Έχουν γίνει 174.924 καταγγελίες

Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί έως τώρα δεν είναι λίγες, καθώς ξεπερνούν τις 200.000, αλλά η εξασφάλιση της ανωνυμίας στη φάση της πληρωμής θα λειτουργήσει ως ακόμα ισχυρότερο κίνητρο για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχοντας φτάσει τις 174.924, εκ των οποίων 79.944 είναι επώνυμες και 94.980 είναι ανώνυμες.

Πώς λειτουργεί το «Appodixi»

Η εφαρμογή που παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, είναι διαθέσιμη στο Google Play και το Apple Store και σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύντομα θα έχει και τη δική της online πλατφόρμα.

Σημειώνεται πως η νέα έκδοση διαθέτει βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και παρέχει διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και ελέγχονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες:

  • Βελτιωμένο περιβάλλον χρήστη και διευκολύνσεις για τη συμπλήρωση και υποβολή αναφορών από τον πολίτη.
  • Έλεγχος και εμπλουτισμός των στοιχείων των αναφορών για βελτίωση της αξιοπιστίας τους και καλύτερη αξιοποίησή τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
  • Προσθήκη νέων κατηγοριών στην υποβαλλόμενη αναφορά και δυνατότητα υποβολής αναφοράς με δυνατότητα επιλογής περισσότερων του ενός λόγων αναφοράς (multiple check box).
  • Ενεργοποίηση ελέγχων για την αποτροπή πολλαπλών αναφορών για την ίδια υπόθεση και άλλες καταχρηστικές συμπεριφορές από τους χρήστες.
  • Αναβαθμίσεις τεχνικής φύσεως και ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ