Σόιμπλε: Η Ελλάδα να κάνει ό,τι υποσχέθηκε
Τη θέση πως η Ελλάδα δεν έκανε αρκετά για να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και πως πρέπει να κάνει ό,τι υποσχέθηκε να πράξει, διατύπωσε σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας πως η διάχυτη αισιοδοξία για συμφωνία στο προσεχές Eurogroup δεν είναι δικαιολογημένη.
Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τα εργασιακά και την ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε ειδική ενότητα του συνεδρίου με την επικεφαλής πολιτική συντάκτρια της Deutsche Welle επανέλαβε εκ νέου πως το κούρεμα του χρέους δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, ενώ με επικριτική μάλλον διάθεση σημείωσε πως η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της.
«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία... Δεν βοηθά η ελάφρυνση χρέους.. Σε περίπτωση που δοθεί η ελάφρυνση χρέους, δεν θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα»,σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.
Ερωτηθείς δε σχετικά με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ο ρόλος του στα μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, στο πρακτορείο Bloomberg, ο οποίος δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι έως το τέλος του έτους θα έχει υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και το ελληνικό χρέος και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος.
Ακόμη, οι δηλώσεις Σόιμπλε συμπίπτουν με τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα «Wall Street Journal» όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του χρέους στις επόμενες εβδομάδες διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία για να τελειώσει η επταετής κρίση.
Πάντως από το ίδιο συνέδριο ο Σόιμπλε τόνισε εξίσου επιθετικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει το πόσο περιθώριο δημοσιονομικού ελιγμού έχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Απαντώντας στο αίτημα της Κομισιόν για αύξηση των γερμανικών δαπανών το 2017 το Γερμανός υπουργός τόνισε: «Δεσμευόμαστε από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όπως και η Κομισιόν. Το Σύμφωνο Σταθερότητας λέει πως οι προϋπολογισμοί εξετάζονται από τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν, αντιθέτως, έχει εξετάσει το δημοσιονομικό περιθώριο για την ευρωζώνη και δεν έχει εντολή να κάνει κάτι τέτοιο».