ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΓΔΕ: Διασταυρώσεις «εξπρές» σε στοιχεία καταθέσεων και επενδύσεων

ΓΓΔΕ: Διασταυρώσεις «εξπρές» σε στοιχεία καταθέσεων και επενδύσεων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Νέο εξελιγμένο σύστημα που έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δύναται να διενεργεί διασταυρώσεις «εξπρές» σε στοιχεία καταθέσεων και επενδύσεων των φορολογουμένων με τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Μέσω του εν λόγω συστήματος θα ελεγχθούν όσοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου από μια λίστα με συνολικά 1.270.047 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου(ΑΦΜ). Η λίστα αυτή προήλθε από την ενοποίηση όλων των λιστών οι οποίες κατά περιόδους περιήλθαν στην κατοχή του υπουργείου Οικονομικών, από τη λίστα Λαγκάρντ και το αρχείο των καταθετών του Λουξεμβούργου έως τη λίστα Μπόργιενς.

Οι επικεφαλής του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν λάβει εντολές προτεραιοποίησης των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα, στη βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, καλύπτοντας την περίοδο 2000-2012. Με συγκεκριμένα κριτήρια πλέον, ο έλεγχος με βάση το νέο σύστημα θα ξεκινήσει από αυτούς οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή.

Το σύστημα ελέγχων της ΓΓΔΕ μπορεί και διενεργεί εις βάθος ελέγχους σε ελάχιστη ώρα διασταυρώνοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και προκύπτει η λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Αν και το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να διενεργήσει διπλάσιους ελέγχους σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, δεν απουσιάζουν και οι δυσκολίες.

Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές της ΓΓΔΕ μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών πρέπει να αποστέλλουν αίτημα στις τράπεζες για την παροχή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Αν ένας φορολογούμενος έχει δέκα διαφορετικούς λογαριασμούς σε τρία τραπεζικά ιδρύματα, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να στείλει δέκα διαφορετικά αιτήματα. Ωστόσο, οι τράπεζες οι οποίες κατακλύζονται από χιλιάδες τέτοια αιτήματα, πολλές φορές καθυστερούν την αποστολή στοιχείων.