ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής διαπιστώνουν οι δανειστές

Έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής διαπιστώνουν οι δανειστές
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τις βασικές στοχεύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα παρουσιάσουν σήμερα στις 9 το πρωί στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση με αντικείμενο την «Αναπτυξιακή Στρατηγική».

Οι ελληνικές αρχές είχαν στα πλαίσια του αναθεωρημένου Μνημονίου αναλάβει την υποχρέωση να καταρτίσουν μέχρι τον Ιούνιο 2016 αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, στην βελτίωση του τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, στην καινοτομία, καθώς και στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η αναπτυξιακή στρατηγική θα έπρεπε να περιλαμβάνει ακόμη το σχεδιασμό προτεραιοτήτων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα logistics (εφοδιαστική) και η γεωργία.

Οι θεσμοί επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την συμφωνηθείσα στρατηγική και να αναπτύξει μια πραγματική στρατηγική ανάκαμψης, η οποία θα έχει ελληνική ταυτότητα και θα αξιοποιεί πλήρως τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού δίδεται βάρος στην εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, στους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».

Ωστόσο, η πρόοδος στην κατάρτιση αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης δεν είναι ικανοποιητική με τους θεσμούς να τη χαρακτηρίζουν αργή και να θεωρούν πως όπως χάθηκε ο προηγούμενος στόχος που τέθηκε τον Μάρτιο του 2016, ομοίως δεν έχει επιτευχθεί και το ορόσημο του Ιουνίου.

Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να επιχειρήσει να μεταπείσει τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για το αντίθετο παρουσιάζοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση απλοποιεί υπερβολικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναμένεται να αναφερθεί και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, από τα οποία θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατομμύρια στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συμπράξεων.