ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Φρανκφούρτη για διαβουλεύσεις η διοίκηση του ΤΧΣ

Στη Φρανκφούρτη για διαβουλεύσεις η διοίκηση του ΤΧΣ

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τότε που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς το Νίκο Χουντή αποσαφήνισε πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, στην πράξη είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η επικεφαλής του Ντανιέλ Νουί, που έχουν τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα μπει ή θα εξέλθει των Διοικήσεων των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς για την οποία είχε βρεθεί Διευθύνων Σύμβουλος που ενεκρίθη από το ΤΧΣ, αλλά «κόπηκε» τελευταία στιγμή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Ομοίως, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο SSM έχει θέσει στο ΤΧΣ ζήτημα με τη διοικητή δομή της Alpha Bank, ζητώντας έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα εκτελεστικά μέση του ΔΣ από 4 να μειωθούν σε 3.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα συμβούλια των τραπεζών πρέπει να συγκροτούνται με τρόπο που να αντανακλά τα πορίσματα της αξιολόγησης του ΤΧΣ και να σέβεται τον νόμο του ΤΧΣ. Οι τέσσερις δε ελληνικές σημαντικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του ΤΧΣ οι οποίες καθορίζονται στον νόμο του Ταμείου και στις συμφωνίες-πλαίσιο μεταξύ κάθε τράπεζας και του ΤΧΣ.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να εξετασθούν συνολικά τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη, σε συνάντηση της διοίκησης του ΤΧΣ με τον SSM.

Η συνάντηση αυτή ακολουθεί της χθεσινής συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Ντανιέλ Νουί, όπου συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και η πορεία των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ