Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα πτηνά στον κόσμο - Δείτε το infographic του CNN Greece
Εικόνες από το εμβληματικό έργο «The Birds» που κυκλοφόρησε το μακρινό 1963 ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δημιουργούνται, όταν σκέφτεται κανείς τη φράση «επικίνδυνα πτηνά».
Μπορεί ο Χίτσκοκ, να είχε στο μυαλό του τη δημιουργία μιας σκοτεινής ιστορίας «εκδίκησης» ενός σμήνους πουλιών που επιτίθενται στους κατοίκους μιας πόλης της Καλιφόρνια, αλλά η προοπτική τραυματισμών ή ακόμη και θανάτων από αρπακτικά πτηνά δεν είναι μυθοπλασία.
Καζουάριοι, κουκουβάγιες και στρουθοκάμηλοι είναι μερικά μόνο από τα πτηνά που ανά τους αιώνες έχουν τραυματίσει σοβαρά ανθρώπους.
Δείτε το infographic του CNN Greece με τα πιο επικίνδυνα πουλιά στον κόσμο
Καζουάριοι
Ο καζουάριος είναι παλαιόγναθο πτηνό της οικογενείας των καζουαριιδών, ένα από τα μέλη των πτηνών που έχουν απωλέσει την πτητική τους ικανότητα. Θεωρείται «δύστροπο» πτηνό και, εάν προκληθεί, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πλήγματα, χάρη στα εξαιρετικά ισχυρά πόδια του, τα οποία διαθέτουν μεγάλα νύχια.
Σύμφωνα με το περιοδικό Britannica πάντως, οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι σχετικά σπάνιες. Ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά σημειώθηκε το 2012, όταν ένας τουρίστας στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, δέχθηκε κλωτσιά από έναν καζουάριο, αλλά παρέμεινε αλώβητος κατά τα άλλα.
Μία από τις πιο γνωστές επιθέσεις και η μόνη που είναι γνωστό ότι οδήγησε σε επιβεβαιωμένο θάνατο σημειώθηκε το 1926. Τότε, ένας έφηβος με τους φίλους του αγοριών που κυνηγούσαν καζουάρια σκοτώθηκε όταν ένα πτηνό πήδηξε πάνω του ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Το πουλί έκοψε τη σφαγίτιδα φλέβα του αγοριού, που βρίσκεται δίπλα στην καρωτίδα με το μακρύ νύχι του.
Στρουθοκάμηλος - Όταν επιτέθηκε στον Johnny Cash
Η στρουθοκάμηλος είναι το μεγαλύτερο πουλί που ζει σήμερα στον πλανήτη. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπάρχουν και εκτροφεία στρουθοκαμήλων.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες επίθεσης στρουθοκαμήλου αφορούσε τον Αμερικανό μουσικό Johnny Cash, ο οποίος διατηρούσε ένα πάρκο ζώων με στρουθοκαμήλους στην ιδιοκτησία του. Το 1981 ο Cash συνάντησε μια επιθετική στρουθοκάμηλο και στην προσπάθειά του να τη διώξει κουνώντας ένα ξυλαράκι προς την κατεύθυνσή της, δέχθηκε κλωτσιά από το πουλί. Ο Cash έχει αναφέρει ότι τον χτύπησε στο στομάχι και αν δεν φορούσε μια χοντρή ζώνη η στρουθοκάμηλος θα τον είχε σκοτώσει.
Εμού (Dromaius novaehollandiae)
Το εμού είναι πτηνό της τάξης των Καζουαριόμορφων και της οικογένειας των Δρομεϊδών, και το μεγαλύτερο ιθαγενές πουλί της Αυστραλίας.
Οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υπάρξει θύματα εμού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι αναφορές για επιθέσεις, όμως, εμού με αποτέλεσμα μια σειρά τραυματισμών στην Αυστραλία και σε πάρκα άγριων ζώων, φάρμες εμού και ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο δεν είναι ασυνήθιστες, με περισσότερες από 100 να σημειώνονται μόνο το 2009.
Γυπαετός (Lammergeier)
Ο γενειοφόρος γυπαετός (Gypaetus barbatus), γνωστός και ως lammergeier είναι ένα πολύ μεγάλο αρπακτικό πουλί, υποείδος του οποίου υπάρχει και στην Ελλάδα.
Είναι μεγάλοι αετόμορφοι γύπες του Παλαιού Κόσμου και συχνά φτάνουν σε μήκος μεγαλύτερο του ενός μέτρου και με άνοιγμα φτερών σχεδόν τριών μέτρων.
Κατοικούν σε ορεινές περιοχές από την Κεντρική Ασία και την ανατολική Αφρική μέχρι την Ισπανία και θρέφονται με κόκαλα. Αναφορές για θανάτους δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχουν περιστατικά τραυματισμών σε άλλες χώρες.
Μεγάλη κερασφόρος κουκουβάγια (Bubo virginianus)
Οι μεγάλες κερασφόροι κουκουβάγιες, που βρίσκονται σε όλη την Αμερική, τρώνε συνήθως μικρά τρωκτικά και πουλιά, αλλά είναι γνωστό ότι μεταφέρουν μεγαλύτερα θηράματα. Η δύναμη σύσφιξης των νυχιών τους μπορεί να είναι τόσο δυνατή όσο και το δάγκωμα ενός μεγάλου σκύλου και επομένως αρκετά μεγάλη ώστε να παραμορφώνεται μόνιμα, να τυφλώνεται ή να σκοτώνει.
Οι κουκουβάγιες όλων των ειδών είναι γνωστό ότι επιτίθενται στους ανθρώπους όταν υπερασπίζονται τα μικρά τους, τους συντρόφους τους ή τα εδάφη τους. Οι συχνοί στόχοι περιλαμβάνουν ανυποψίαστους πεζοπόρους.
Συχνά τα θύματα διαφεύγουν χωρίς να τραυματιστούν και οι θάνατοι από επιθέσεις κουκουβάγιας είναι εξαιρετικά σπάνιοι.
Το 2012, πολλοί άνθρωποι σε ένα πάρκο της περιοχής του Σιάτλ ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από μια μεγάλη κερασφόρα κουκουβάγια που έπεσε από ένα δένδρο.
Μια παρόμοια αιφνιδιαστική επίθεση σημειώθηκε στο Σάλεμ του Όρεγκον το 2015 όταν μια μεγάλη κερασφόρα κουκουβάγια χτύπησε επανειλημμένα το τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου που είχε πάει για τρέξιμο, ο οποίος έφυγε τρέχοντας.
Βόρεια (ριγέ) κουκουβάγια (Strix varia)
Οι ριγέ κουκουβάγιες διαβιούν κατά βάση στα ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών και του νοτιοανατολικού Καναδά και είναι μικρότερες από τις μεγάλες κερασφόρες κουκουβάγιες.
Επιθέσεις από ριγέ κουκουβάγιες έχουν αναφερθεί στο Τέξας σε πεζοπόρους.
Το 2003 μια κουκουβάγια αυτού του είδους εκτιμάται πως έπαιξε ρόλο σε μια παράξενη υπόθεση δολοφονίας στη Βόρεια Καρολίνα. Τότε ένας άνδρας είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της συζύγου του με ένα χτύπημα στο τζάκι. Το 2011, αφού ο άνδρας είχε εκτίσει πολλά χρόνια φυλάκισης, ένας δικαστής πέταξε τα ιατροδικαστικά στοιχεία που σχετίζονται με το όπλο της δολοφονίας.
Λίγο αργότερα, τα νέα για επιθέσεις κουκουβάγιας στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, σε συνδυασμό με την επανεξέταση των τραυμάτων στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και τους καρπούς του θύματος, ώθησαν τους δικηγόρους του κατηγορουμένου να ισχυριστούν ότι μια κουκουβάγια έφταιγε για το θάνατο του θύματος. Αποτελεί ακόμη μυστήριο ποια είναι η ακριβής αιτία θανάτου της.