Καταγράφονται μετρητά σε στρώματα και θυρίδες
Το ελεύθερο στις οικονομικές υπηρεσίες να ζητούν από τους πολίτες να δηλώνουν στο "πόθεν έσχες" τα κρυμμένα μετρητά σε στρώματα και θυρίδες, μέχρι 30.000 ευρώ, δίνει με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η συνολική «υπερβάλλουσα ρευστότητα» των νοικοκυριών, δηλαδή τα λεφτά κάτω από τα στρώματα, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 15-20 δισ. ευρώ ενώ τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το 10% περίπου, μπορεί να επιστρέψει στις τραπεζικές καταθέσεις μετά τα τελευταία μέτρα χαλάρωσης των capital controls. Βάσει των νέων μέτρων το "νέο χρήμα", όπως αποκαλείται αυτό για το οποίο ελπίζεται ότι υθα επιστρέψει στις τράπεζες, δεν εμπίπτει στους περιορισμούς κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η υποχρέωση καταγραφής κινητών αξιών άνω των 30.000 ευρώ «συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πολύ περισσότερο, όταν για τις δύο αυτές κατηγορίες κινητών υπάρχει ζήτημα αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας».
Προσθέτει, παράλληλα ότι η υποχρέωση καταγραφής των κινητών σε θυρίδες είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που υπάρχει παραστατικό αγοράς. Τέλος, σύμφωνα με την Αρχή η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αντικειμενικών αξίας άνω των 30.000 ευρώ και των μετρητών (άνω των 15.000 ευρώ) που βρίσκονται στα στρώματα δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή όσων υποβάλλουν δηλώσεις.