Κίνδυνος καθυστέρησης της δόσης
Σε πιθανή καθυστέρηση της δόσης προς την Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να απευθύνει επιστολή στους θεσμούς με τα προαπαιτούμενα μέτρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.
Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρει πως η κίνηση της Αθήνας να ανακοινώσει στους Ευρωπαίους αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει κάποια από τα προαπαιτούμενα μέτρα που επέδειξε το Eurogroup, μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την εκταμίευση της δόσης που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα για να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ στις 7 Ιουνίου και κατόπιν στις 13 Ιουλίου, τα ομόλογα της ΕΚΤ που έχουν περίοδο ωρίμανσης τον Ιούλιο, αλλά και τις ολοένα αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μήνες διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα και οι δανειστές της κατέληξαν σε μία συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο της χρηματοδότησης αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους, που η χώρα για τόσο καιρό επιθυμούσε. Οι δε εταίροι της Ελλάδας έδωσαν το πράσινο φως στην εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα τροποποιήσει ορισμένα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της πώλησης των επισφαλών δανείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε επιστολή που απέστειλε στους δανειστές την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε στους θεσμούς ότι ορισμένες από τις επιπρόσθετες απαιτήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την Αθήνα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ουσιαστική αλλαγή. Αλλά θα προχωρήσουμε με τις τεχνικές τροποποιήσεις που συζητήθηκαν. Μερικές από αυτές είναι σωστές», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ
Επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ λογιστικά από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
«Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου», διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.
«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί πέρυσι τον Ιούλιο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο, που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα- και αυτό κάναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τη διάταξη του νομοσχεδίου αναφορικά με τις offshore εταιρείες, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί γιατί οδηγεί σε ανεπιτυχή αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη. «Του στοίχισε τη θέση του στη Βουλή, δεν είχε εξωχώριο εταιρεία, είχε εταιρεία στην Κύπρο για να διαχειρίζεται τα κέρδη από τη δραστηριότητά του εκεί», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στην οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, είπε πως «προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς... Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε», και προσέθεσε για τους έμμεσους φόρους: «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».
Αναφορικά με τα εργασιακά είπε πως «οι εργοδοτικές οργανώσεις μου είπαν δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων».