ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Προβλήματα με τα πιστοποιητικά μη οφειλής ΤΑΠ και τις βεβαιώσεις μηχανικών

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Προβλήματα με τα πιστοποιητικά μη οφειλής ΤΑΠ και τις βεβαιώσεις μηχανικών
Από 15.000 έως 20.000 εκτιμάται πως είναι σε όλη τη χώρα οι «εγκλωβισμένοι» ιδιοκτήτες ακινήτων INTIME

Από 15.000 έως 20.000 εκτιμάται πως είναι σε όλη τη χώρα οι «εγκλωβισμένοι» ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις εμπράγματες συναλλαγές τους μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 εξαιτίας του φόρτου εργασίας των κρατικών υπηρεσιών.

Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι ιδιοκτητών όσο και συμβολαιογράφοι ζητούν να υπάρξει η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων μέχρι και την 31η Μαΐου 2022 βάσει βεβαιώσεων μηχανικού που έχουν νόμιμα εκδοθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Μέχρι στιγμής, από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα δώσουν ή όχι την τελευταία αυτή παράταση. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το ζήτημα δεν έχει ακόμη κλείσει και δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο διάστημα, να γίνει κίνηση απεγκλωβισμού των «εγκλωβισμένων» ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ είχαν εκδώσει νόμιμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 βεβαιώσεις μηχανικών για σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτου, γονικής παροχής, δωρεάς, σύστασης ή τροποποίησης οριζόντιας ιδιοκτησίας και είχαν προβεί στην έκδοση σωρείας άλλων σχεδιαγραμμάτων (βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.ά.), δεν κατέστη δυνατόν να υπογράψουν τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις.

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή, όπως αναφέρουν οι δύο πρόεδροι, λόγω του γνωστού φόρτου εργασίας της περιόδου αυτής, όλοι αυτοί δεν είχαν λάβει μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 πιστοποιητικά μη οφειλής ΤΑΠ από τους οικείους δήμους ή θεωρημένες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς κ.λπ. από τις αρμόδιες ΔΟΥ, παρότι τα είχαν εμπρόθεσμα ζητήσει.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή, είναι απόλυτα άδικο και αντιπαραγωγικό, εξαιτίας της αργοπορίας αυτής, οι συμβαλλόμενοι αυτοί που πλήρωσαν για τη βεβαίωση μηχανικού να υποχρεωθούν να ξαναπληρώσουν για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία εκτός από το πρόσθετο οικονομικό κόστος (από 300 έως 1.000 ευρώ) θα στοιχίσει και σημαντική χρονική καθυστέρηση αλλά και ταλαιπωρία για την εξεύρεση της σωρείας των απαιτούμενων εγγράφων.

Αν τελικά δεν δοθεί παράταση, τότε, όπως προαναφέρθηκε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξαναπληρώσουν για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν,η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι στην πράξη μια ενιαία βάση δεδομένων όπου ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση, όπως είναι σήμερα – και όχι στη θεωρητική, με βάση την οικοδομική άδεια που κάποτε κατασκευάστηκε.

Οι ιδιοκτήτες πλέον συναντούν μπροστά τους δύο νέα έγγραφα: το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Σημειώνεται πως αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία αφορά συνήθως διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία ή άλλες χρήσεις σε πολυκατοικίες, μικρά κτίρια κ.ά.

Ειδικότερα:

  • Το Απόσπασμα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, με σχέδια και τεχνικά δικαιολογητικά, για κάθε ξεχωριστό κτίριο (μονοκατοικία, κτίριο γραφείων κ.ά.) ή κάθε ξεχωριστή διαδικασία (οριζόντια ή κάθετη, για παράδειγμα διαμέρισμα ή κατάστημα σε πολυκατοικία).
  • Το Πιστοποιητικό περιλαμβάνει τη σύνοψη όλων των στοιχείων που υπάρχουν στο Απόσπασμα και βεβαιώνει πως τα σχέδια υπάρχουν καταχωρισμένα. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει τις αναγκαίες βεβαιώσεις μηχανικών ότι στο κτίριο δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αυτές έχουν τακτοποιηθεί (ή ότι σε ένα οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα), που είναι προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου από συμβολαιογράφο στη μεταβίβαση ακινήτου.Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μία καταχώριση. Σε περίπτωση όμως σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση οικοπέδου / γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία.