Τα ερωτήματα για την έκβαση του ουκρανικού πολέμου που προκαλεί η κίνηση Μπάιντεν
Άγνωστες παραμένουν οι αμυντικές και πολιτικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση του Μπάιντεν να δώσει το «πράσινο φως» στον στρατό της Ουκρανίας, να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Atacms για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.
Η δυνατότητα επίθεσης με πυραύλους σε ρωσικό έδαφος θα έχει πιο άμεσο αντίκτυπο στο Κουρσκ, όπου η Ουκρανία στοχεύει να κρατήσει το προγεφύρωμα που διατηρεί μετά την πρώτη μεγάλη διασυνοριακή επίθεσή της τον Αύγουστο.
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως αν οι Ουκρανοί καταφέρουν να διατηρήσουν κομμάτι του ρωσικού εδάφους, θα έχουν ένα πολύ ισχυρό χαρτί σε περίπτωση που τελικά γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η αντίδραση του Τραμπ
Μετά την απόφαση Μπάιντεν, η πρώτη αντίδραση από το περιβάλλον του Τραμπ ήρθε από τον γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ο πρόεδρος προσπαθούσε «να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» πριν αναλάβει ο πατέρας του τα καθήκοντά του.
Ο αρχηγός του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την τελευταία προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, Φρεντ Φλάιτζ, είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «σαμποτάρει» το σχέδιο του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο, επιτρέποντας τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και μπορεί να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.
Δεν επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του BBC αναφέρει πως στην ενημέρωση των συντακτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Ματ Μίλερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στην Ουκρανία προκειμένου να χρησιμοποιήσει πυραύλους που προμηθεύουν οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Ακόμη, ο δησιογράφος τόνισε πως ο Μίλερ επισήμανε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία ως το πρωταρχικό ζήτημα και όχι οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς ο Μίλερ για το πόσο τυπικό - ή άτυπο - θα ήταν για μια προεδρική κυβέρνηση να λάβει μια τόσο σημαντική πολιτική απόφαση τους τελευταίους μήνες της, ο Μίλερ είπε ότι ο Μπάιντεν «εξελέγη για μια τετραετή θητεία, όχι για μια θητεία τριών ετών και 10 μηνών».
«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέρα της θητείας μας για να επιδιώξουμε τα πολιτικά συμφέροντα που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού», είπε. «Εάν η επερχόμενη κυβέρνηση θέλει να έχει διαφορετική άποψη, αυτό είναι, φυσικά, δικαίωμά της να το κάνει».
Ποια η κατάσταση του πολέμου
Η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη του Κουρσκ, ιδίως με την υποστήριξη των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι έχει απόλυτη ανάγκη από στρατεύματα, καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο.
Για ποιο λόγο ο Μπάιντεν άλλαξε γνώμη
Το Κίεβο πίεζε εδώ και αρκετό καιρό την Ουάσιγκτον για να πάρει το πράσινο φως για τη χρήση των Atacms εναντίον στόχων στη Ρωσία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που οδηγεί στην ανησυχία του Κιέβου και των παγκόσμιων υποστηρικτών του ότι η Μόσχα θα κάνει σοβαρές προόδους στο πεδίο της μάχης.
Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί να επιτρέψει χτυπήματα εντός της Ρωσίας με τα Atacms, επειδή φοβόταν ότι θα κλιμάκωναν τον πόλεμο, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποσχεθεί ότι θα συμβεί. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», έχει πει ο Μπάιντεν.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δικαιολογούν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ως αντίδραση - απάντηση στην παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων που πολεμούν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις. Τον περασμένο μήνα, η Πιονγκγιάνγκ έστειλε περίπου 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να σταλούν δεκάδες χιλιάδες ακόμη.
Τι λένε οι αναλυτές
Οι αναλυτές αναφέρουν πως η απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει τη χρήση των όπλων στους Ουκρανούς δεν αναμένεται να έχει αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ευρύτερα το Atacms στο εσωτερικό της Ρωσίας θα έχει αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα.
Επίσης, η άδεια των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία που θα συμφωνήσουν να δωρίσουν περισσότερους από τους πυραύλους Storm Shadow/Scalp, οι οποίοι έχουν παρόμοιο βεληνεκές, και να τους επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν εντός της Ρωσίας.
Αλλά και πάλι, τα αποθέματα είναι περιορισμένα, ακόμη και αν δοθεί άδεια από τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν ένα σύστημα καθοδήγησης στο οποίο βασίζεται ο πύραυλος.
«Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να κρατήσουν σε κίνδυνο ρωσικούς και βορειοκορεατικούς στόχους υψηλής αξίας. Αυτό θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν την προεξοχή του Κουρσκ, η οποία βρίσκεται υπό πίεση», δήλωσε ο Kofman, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Rob Lee, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να κρατήσει το έδαφος στο Κουρσκ μακροπρόθεσμα, αλλά η τύχη της εκεί θα εξαρτηθεί από τους πόρους.
«Η Ουκρανία έχει δεσμεύσει μερικές από τις καλύτερες μονάδες της εκεί, οπότε μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αν συνεχίσει να λαμβάνει αρκετά πυρομαχικά και αντικαταστάσεις μάχης», είπε.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Serhii Kuzan, με έδρα το Κίεβο, δήλωσε ότι υπάρχει μια σειρά στόχων στη Ρωσία σε βάθος έως και 500 χλμ. από την Ουκρανία, τους οποίους οι δυνάμεις του Κιέβου θεωρούσαν ως προτεραιότητες, αλλά πολλοί από τους οποίους θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ATACMS.
Ποιες είναι οι δυνατότητές των ATACMS
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το πυραυλικό σύστημα είναι γνωστό ως Army Tactical Missile System, ή Atacms (προφέρεται «attack 'ems»). Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για την καταστροφή σοβιετικών στόχων και το Κίεβο τα χρησιμοποιεί ήδη, αλλά μόνο σε στόχους σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Οι πύραυλοι που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 190 μίλια (300 χιλιόμετρα). Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους περισσότερους πυραύλους και μπορούν να αποφύγουν τις αντιαεροπορικές άμυνες καθώς προσκρούουν στο έδαφος με τεράστιες ταχύτητες.
Οι Atacms θεωρούνται μεγάλου βεληνεκούς, αν και δεν έχουν το βεληνεκές ενός βαλλιστικού πυραύλου κρουζ ή διηπειρωτικού πυραύλου.
Το Storm Shadow και οι άλλοι πύραυλοι
Ο Μπάιντεν επέτρεψε σταδιακά στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πιο προηγμένα και μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα. Στις αρχές του πολέμου, υπέγραψε τη χρήση από το Κίεβο του Συστήματος Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή Himars, το οποίο μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 80 χιλιομέτρων (50 μιλίων).
Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει λάβει παρόμοια εξουσιοδότηση για τη χρήση πυραύλων Storm Shadow που προμηθεύτηκαν από τη Δύση, οι οποίοι έχουν συγκρίσιμες δυνατότητες με τους Atacms, κατά των ρωσικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Οι γαλλοβρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς βασίζονται σε αμερικανικό σύστημα καθοδήγησης, οπότε η Ουάσινγκτον πρέπει να συμφωνήσει για τον τρόπο χρήσης τους.
Είναι πιθανό η απόφαση του Μπάιντεν για τους Atacms να ενθαρρύνει τώρα τους Ευρωπαίους συμμάχους του να δώσουν στο Κίεβο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για το πώς θα αναπτυχθεί ο Storm Shadow (γνωστός στη Γαλλία ως Scalp). Οι πύραυλοι είναι αρκετά ισχυροί ώστε να διαπερνούν αποθήκες και να προκαλούν ζημιές σε αεροδρόμια και μπορούν να στοχευθούν με ακρίβεια.