Πώς αλλάζει ο ρόλος του φυσικού αερίου
Νέα δεδομένα και έναν καινούργιο ρόλο για το φυσικό αέριο έφερε η ενεργειακή κρίση και η ευρωπαϊκή απόφαση για απεμπλοκή από τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Η εκτίναξη των τιμών, η επιτακτική ανάγκη για ενεργειακή επάρκεια και οι αλλαγές στο γεωοπολιτικό τοπίο αλλάζουν δεδομένα και συσχετισμούς δεκαετιών, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια σχέδια και πολιτικές που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Έτσι, ειδικά στη χώρα μας, τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε σημαντική αλλαγή ως προς τη σημασία αλλά και την πρωτεραιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η εξόρυξη των οποίων πλέον αφενός καθίσταται συμφέρουσα και εφετέρου συντελεί στην επίτευξη των εθνικών στόχων της επάρκειας.
«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων».
«Θέλω να τονίσω ότι ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο» κατέληξε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Με άλλα λόγια, η χώρα μας φιλοδοξεί -και όπως φαίνεται έχει τα φόντα να το επιτύχει- να αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά και το ρόλο της στην παραγωγή φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη λύση σε ένα κομβικό πρόβλημα για την εγχώρια οικονομία.
Προς απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο
Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή επιλογή για όσο το δυνατόν πιο άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και αντικατάστασή του, είτε από άλλους προμηθευτές, είτε μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Όπως ανέφερε πρόσφατα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμπσον, πως μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούμε να απαλλαγούμε από τα 2/3 του ρωσικού αερίου. Από αυτά το 1/3 θα γίνει με φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές ενώ το υπόλοιπο 1/3 θα προκύψει από «καθαρό» αέριο, βιοέριο, και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και από εξοικονόμηση ενέργειας μέσω μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε πάντως πως αν υπάρξει πλήξης διατάραξη της προσφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου, θα πρέπει να εφαρμόσουμε εργαλεία που δεν είναι σύμφωνα με τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης.
Μάλιστα, η κυρία Σίμπσον είχε προσθέσει πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κι αυτή την εβδομάδα επισκέπτομαι την Ελλάδα για να συζητήσω τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Αξίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και επιταχύνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις.
Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως ο ρόλος του φυσικού αερίου αλλά και η θέση της Ελλάδας σε αυτό το νέο τοπίο αλλάζουν άρδην. Και ταυτόχρονα πως απαιτούνται -και προγραμματίζονται- επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, τόσο στο σκέλος της εξόρυξης, όσο και στης αποθήκευσης και μεταφοράς. Επενδύσεις που, εφόσον ολοκληρωθούν, μπορούν να καταστήσουν τη χώρα πρωταγωνιστή και σε περιφερειακό επίπεδο.