Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας φέρνουν νέες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες
Απέναντι σε απανωτά κύματα ανατιμήσεων βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τόσο οι Έλληνες καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις, με τους ειδικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα «τσουνάμι» ακρίβειας του οποίου έχουμε δει μόνο την αρχή.
Με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει σταθερά ανοδική πορεία, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται για έναν χειμώνα με τρομακτικές πιέσεις τόσο στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών όσο και στα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και στο κόστος της μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι ανατιμήσεις θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα που δεν δικαιούνται επιδοτήσεων.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου να υποχώρησαν -μετά το άνοιγμα της κάνουλας από τη Ρωσία-, ωστόσο εξακολουθούν να είναι 110% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τριετίας και οι τιμές της βενζίνης είναι ανάλογα υψηλές.
Οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν σοκ, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει ανέλθει στα 138,18 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 45,13 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στην Ελλάδα συνταξιούχοι που διαμένουν σε διαμερίσματα των 70 τετραγωνικών λαμβάνουν ήδη λογαριασμούς διμήνου της τάξης των 210 ευρώ, ενώ επαγγελματίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο πληρώνουν ήδη διπλάσια τιμολόγια σε σχέση με πέρυσι για ανάλογες καταναλώσεις.
Και εάν μπαίνοντάς στο Νοέμβριο έχουμε ήδη καταλάβει πως θα είναι η χειμερινή περίοδος, το Δεκέμβριο οι ανατιμήσεις θα κτυπήσουν τις επιχειρήσεις πρόσθετα.
Η ΔΕΗ έχει ήδη ενημερώσει μικρομεσαίες βιομηχανίες ότι από 1η Δεκεμβρίου οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος θα περιλαμβάνουν και Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του ρεύματος θα εκτιναχθεί για αυτές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες οι τιμές των οποίων καταγράφουν ήδη ανοδική πορεία.
Όπως μάλιστα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές, όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακοπούν, αλλά αντίθετα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του 2022.