ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε χρόνια είχε να συνεδριάσει το συμβούλιο εποπτείας των τραπεζών

Πέντε χρόνια είχε να συνεδριάσει το συμβούλιο εποπτείας των τραπεζών

Πέντε χρόνια είχε να συγκληθεί το Συμβούλιο Εποπτείας των Τραπεζών του «νόμου Αλογοσκούφη» για να ενημερωθεί και να δώσει κατευθύνσεις στους εκπρόσωπους του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3723/2008, γνωστού ως και «νόμου Αλογοσκούφη» το Συμβούλιο Εποπτείας θα έπρεπε να συνέρχεται μια φορά το μήνα προκειμένου να διασφαλίζει ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα από τη στήριξη του Δημοσίου προς τις τράπεζες χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εποπτείας συνεκλήθη τελευταία φορά επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου (2011) και έκτοτε έμεινε ανενεργό , παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις κατά τις οποίες δόθηκαν στις τράπεζες 45 δισ. ευρώ, χρήματα που βάρυναν τους Έλληνες φορολογουμένους.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κλήθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα πιστωτικά ιδρύματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στις τράπεζες από το 2011 μέχρι σήμερα λάμβαναν οδηγίες είτε από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών είτε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και δεν λογοδοτούσαν κεντρικά στο Συμβούλιο Εποπτείας, το οποίο κρατά και πρακτικά των συνεδριάσεων.

Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Εποπτείας του άρθρου 7 του Ν. 3723/2008 για την πλέον κρίσιμη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης συζητήθηκε η κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους καθώς και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Ν. 3723/2008, για την οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ