ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες η Γαλλία: Ρεκόρ συμμετοχής από το 1981 με 59,71%

Στις κάλπες η Γαλλία: Ρεκόρ συμμετοχής από το 1981 με 59,71%

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γαλλία 

AP Photo/Thomas Padilla

Με μια εντυπωσιακή συμμετοχή που δείχνει να ξεπερνά το 60% , την υψηλότερη από το 1981, έχουν προσέλθει στις κάλπες οι Γάλλοι πολίτες για τον κρίσιμο όσο και ιστορικό Β' γύρο βουλευτικών εκλογών. 

Μέχρι τις 5 το απόγευμα η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην ηπειρωτική Γαλλία ανήλθε σε 59,71%, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τον πρώτο γύρο της προηγούμενης εβδομάδας (59,39%) και σχεδόν 20μονάδες υψηλότερη από τον δεύτερο γύρο του 2022 (38,1%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 6 μ.μ., αλλά είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 μ.μ. στις μεγάλες πόλεις.

france gallia ekloges summetoxi

Το μεσημέρι, η συμμετοχή ήταν 26,63%, 7,5 μονάδες υψηλότερη από το 2022 (18,99%), αλλά και υψηλότερη από τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής (25,9%), φτάνοντας σε ρεκόρ για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1981.

Σήμερα, λοιπόν, οι Γάλλοι ψηφίζουν για τις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, καθώς από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλεγεί 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

BBC: Μεγάλος συνασπισμός,
το επικρατέστερο σενάριο

Eναν μεγάλο συνασπισμό «βλέπει» μεταξύ των πιθανοτήτων το BBC. Σε ανάλυσή του για τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης αναφέρει:

  • Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση (RN) έχει απόλυτη πλειοψηφία – ή αρκετά κοντά ώστε να μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια μερικών ανεξάρτητων ψήφων στη Συνέλευση.
    Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τον Ζορντάν Μπαρντέλα να γίνει πρωθυπουργός. Δέχεται;
    Το RN σχηματίζει κυβέρνηση και η χώρα μπαίνει σε μια τεταμένη περίοδο «συμβίωσης» με πρόεδρο και κυβέρνηση σε διαρκή σύγκρουση.
    Σε αυτό το σενάριο, η απειλή για βίαιες διαδηλώσεις στο δρόμο είναι στο κόκκινο.
  • Δεύτερον, το RN κερδίζει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει πλειοψηφία στη Συνέλευση.
    Ο Μακρόν ζητά από τον Μπαρντέλα να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αρνείται – γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί με την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης. Ως εκ τούτου, γίνονται προσπάθειες σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού που θα κυμαίνεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, μέσω του κέντρου του κόμματος Μακρόν, έως τα κεντροαριστερά στοιχεία της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF).
    Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να διαρκέσουν σε εβδομάδες (και πιθανόν να μην πετύχουν ποτέ), οπότε ο Μακρόν ζητά εκεχειρία για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να αφήσει τη χώρα να απολαύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, με ή χωρίς πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Ατάλ. Αυτό είναι μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα επόμενα τρία είναι απίθανα.
  • Τρίτον, το αριστερό NPF σημειώνει μια αιφνιδιαστική νίκη.
  • Τέταρτον, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πλειοψηφία για οποιαδήποτε ομάδα στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν διορίζει μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση που αποτελείται από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μη πολιτικούς.
  • Πέμπτον , αντιμέτωπος με μια μεγάλη νίκη του RN και την αποτυχία όλων των σχεδίων του, ο Μακρόν παραιτείται.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Περίπου 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία υπό τον φόβο επεισοδίων εν όψει της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προέτρεψε τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωωσης να «απορρίψουν το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί», προσθέτοντας ότι δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας.

Στο ίδιο μήκως κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό που είπε: «Η βία δεν είναι ποτέ η λύση» τόνισε η Τεβενό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν το λέω μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο ως κόρη μεταναστών και μητέρα μικτών παιδιών. Δεν το κάνουν πλέον ανώνυμα, αλλά με ακάλυπτα πρόσωπα και μάλιστα με κάποια περηφάνια».

Η πολιτική βία αυξήθηκε κατακόρυφα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε αιφνιδίως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε υποψηφίους και κομματικά στελέχη.

Ενδεικτικά, τέσσερις νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες κατηγορούμενοι για επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Πρίσκα Τεβενό, όταν μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός της ομάδα της τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες σε προάστιο έξω από το Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ