Γαλλικές εκλογές: Πώς μια «Ολυμπιακή εκεχειρία» μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στο κόμμα Μακρόν
Όλα τα πιθανά σενάρια σχηματισμού (ή όχι) κυβέρνησης διερευνά ανάλυση του BBC, ξεκινώντας από έναν μεγάλο συνασπισμό της Εθνικής Συσπείρωσης - που θα κυμαίνεται από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, μέσω των κεντρώων του Εμανουέλ Μακρόν, έως τους κεντροαριστερούς του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF) - μέχρι και στην πλέον απίθανη περίπτωση μιας αιφνιδιαστικής νίκης του αριστερού NPF ή μια «τεχνοκρατική» μεταβατική κυβέρνηση.
Ωστόσο εκείνο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως στην περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών για την περίφημη κυβέρνηση συνασπισμού, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Ατάλ εξασφαλίζουν παράταση ζωής, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στην - πολύ πιθανή - περίπτωση που η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις περισσότερες έδρες αλλά όχι αρκετές για να αποκτήσει πλειοψηφία στη Συνέλευση, ο Μακρόν ζητά από τον Μπαρντέλα να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος αρνείται – γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί με την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης.
Ως εκ τούτου, γίνονται προσπάθειες σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού που θα κυμαίνεται από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, μέσω του κέντρου του κόμματος Μακρόν, έως τα κεντροαριστερά στοιχεία της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF).
Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να διαρκέσουν σε εβδομάδες (και πιθανόν να μην πετύχουν ποτέ), οπότε ο Μακρόν ζητά εκεχειρία για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να αφήσει τη χώρα να απολαύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Δεύτερο σενάριο: Η Εθνική Συσπείρωση (RN) έχει απόλυτη πλειοψηφία – ή αρκετά κοντά ώστε να μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια μερικών ανεξάρτητων ψήφων στη Συνέλευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τον Ζορντάν Μπαρντέλα να γίνει πρωθυπουργός. Δέχεται; Το RN σχηματίζει κυβέρνηση και η χώρα μπαίνει σε μια τεταμένη περίοδο «συμβίωσης» με πρόεδρο και κυβέρνηση σε διαρκή σύγκρουση.
Σε αυτό το σενάριο, η απειλή για βίαιες διαδηλώσεις στο δρόμο είναι στο κόκκινο.
Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, με ή χωρίς πρωθυπουργό Ατάλ. Αυτό είναι μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα επόμενα τρία είναι απίθανα.
Τρίτον, το αριστερό NPF σημειώνει μια αιφνιδιαστική νίκη.
Τέταρτον, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πλειοψηφία για οποιαδήποτε ομάδα στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν διορίζει μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση που αποτελείται από ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μη πολιτικούς.
Πέμπτον, αντιμέτωπος με μια μεγάλη νίκη του RN και την αποτυχία όλων των σχεδίων του, ο Μακρόν παραιτείται.