Η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζει να βγαίνει από τη σκιά της πανδημίας
Ανανεώθηκε:
Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ότι το 2021 η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%, έναντι 4,3% στην ευρωζώνη και το 2022 με ρυθμό 4,4% τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη.
Οι προβλέψεις αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σύγκριση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που παρουσιάσθηκαν τον Φεβρουάριο. Τα ποσοστά ανάπτυξης θα συνεχίσουν να ποικίλλουν σε όλη την ΕΕ, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δουν τις οικονομίες τους να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022».
Η Επιτροπή τονίζει ότι καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται και τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται.
Η πανδημία του κορωνοϊού αντιπροσωπεύει ένα σοκ ιστορικών διαστάσεων για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Το 2020, η οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 6,1% και η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά 6,6% . «Αν και σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μέτρα περιορισμού, ορισμένοι τομείς - όπως ο τουρισμός και οι προσωπικές υπηρεσίες - συνεχίζουν να υποφέρουν», επισημαίνει η Επιτροπή.
Το 2022, οι δημόσιες επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Κινητήρια δύναμη αυτής της αύξησης θα είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το βασικό μέσο που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο αντίκτυπος του NextGenerationEU θα αρχίσει να γίνεται αισθητός φέτος και του χρόνου, αλλά έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας —στις Βρυξέλλες και στις εθνικές πρωτεύουσες— για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Και φυσικά η διατήρηση του σημερινού υψηλού ρυθμού των εμβολιασμών στην ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των πολιτών μας, καθώς και για τις οικονομίες μας. Ας αναλάβουμε λοιπόν δράση.»
Στην ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει σε 7,6 % το 2021 και σε 7 % το 2022. Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει σε 8,4 % το 2021 και σε 7,8 % το 2022. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται πλέον να ανέλθει σε 1,9% το 2021 και σε 1,5% το 2022. Για τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει σε 1,7% το 2021 και σε 1,3% το 2021.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί το 2021. Φέτος το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ, στην ΕΕ και κατά περίπου τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, στο 8% του ΑΕΠ, στη ζώνη του ευρώ. Το 2021 όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Δανία και το Λουξεμβούργο, προβλέπεται να παρουσιάσουν έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, έως το 2022, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να υποδιπλασιαστεί, μόλις κάτω από 4%, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Ο αριθμός των κρατών μελών που παρουσιάζουν έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά.
Στην ΕΕ, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να κορυφωθεί φέτος στο 94%, πριν μειωθεί ελαφρά στο 93% το 2022. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να ακολουθήσει την ίδια τάση, δηλαδή να αυξηθεί στο 102% φέτος και στη συνέχεια να μειωθεί ελαφρά στο 101% το 2022.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Επιτροπής είναι σημαντικοί και θα παραμείνουν σημαντικοί για όσο διάστημα η πανδημία COVID-19 επισκιάζει την οικονομία.