ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Η παραίτηση Τζούρντα και η επόμενη ημέρα

ΤΧΣ: Η παραίτηση Τζούρντα και η επόμενη ημέρα
Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ο χρονισμός της παραίτησης. ΤΧΣ

Νέα δεδομένα για την πορεία αλλά και τη στρατηγική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρνει η παραίτηση του επικεφαλής του κ. Μάρτιν Τζούρντα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Τζούρντα με μια λιτή επιστολή κοινοποίησε την παραίτησή του, σε μια εξέλιξη που θεωρούνταν μάλλον αναμενόμενη καθώς ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ο χρονισμός της παραίτησης, καθώς αυτή τη στιγμή «τρέχουν» τρεις σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πρώτη και πιο σημαντική από όλες αφορά το νέο νόμο για τη λειτουργία του ΤΧΣ και κυρίως τη δυνατότητά του να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς η αλλαγή στη συγκεκριμένη διάταξη είναι επιβεβλημένη, ώστε το ΤΧΣ να μην υποστεί dilution ενόψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς. Εφόσον ψηφιστεί, το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει κανονικά, μέχρι και το ποσοστό που του αναλογεί στις ΑΜΚ χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια, γεγονός που θα δημιουργούσε πρόβλημα με την Κομισιόν.

Η δεύτερη, που σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή στο νομοθετικό καθεστώς αφορά τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προγραμματίζεται για την Άνοιξη του 2021. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μετατροπή των COCO’s σε μετοχές, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς υπερβαίνει το 60% και μέσω της ΑΜΚ σχεδιάζεται να πέσει κάτω από το 40%, προκειμένου η τράπεζα να επανιδιωτικοποιηθεί.

Εφόσον λοιπόν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο νόμο, το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση, κάτι που είναι αναγκαίο, προκειμένου αφενός να πραγματοποιηθεί και αφετέρου να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Τέλος, κομβικός είναι ο ρόλος του Ταμείου και στην υπόθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, καθώς το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό άνω του 40%. Έτσι, το Ταμείο έχει ήδη ζητήσει την αξιολόγηση της αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από ανεξάρτητη οντότητα, προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική του. Έτσι, το Ταμείο είναι καταλύτης των εξελίξεων και σε αυτό το ζήτημα, το οποίο όμως πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, καθώς ήδη έχει εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει στην τράπεζα η DG Comp.

Τα σενάρια διαδοχής

Όλα τα παραπάνω είναι άμεσα συνδεδεμένα με το πρόσωπο το οποίο θα πάρει τα ηνία του Ταμείου, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική στρατηγική. Και ήδη στο παρασκήνιο μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος, αρχικά για το αν ο επόμενος επικεφαλής του Ταμείου θα είναι Έλληνας ή ξένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece επιθυμία της κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να είναι Έλληνας, μολονότι δεν συγκλίνουν αναγκαστικά στο ίδιο πρόσωπο. Αντίστοιχα, οι Θεσμοί προτιμούν να είναι και πάλι ξένος. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταβατικός πρόεδρος αναμένεται να είναι ο νυν αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, χωρίς κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο η ανάληψη της θέσης να είναι μόνιμη.