ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε όσους χρειαστεί, για όσο απαιτηθεί

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε όσους χρειαστεί, για όσο απαιτηθεί
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την άποψη πως ο Προϋπολογισμός του 2021 στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής.

Αναφερόμενος στην κριτική από την Αντιπολίτευση για την αλλαγή των προβλέψεων σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από μόλις έναν περίπου μήνα έκανε λόγω για «άγνοια και καιροσκοπισμό», καθώς τον τελευταίο μήνα, είχαμε καινούργια δεδομένα όπως ένα νέο, μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας, με σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις, που μεταφέρονται και στο 2021, προέκυψε η ανάγκη λήψης νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος και επήλθε και προς τα κάτω αναθεώρηση του επιπέδου του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την περίοδο 2015-2018.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός είπε πως όπως συνέβη το 2020, έτσι και το 2021, δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσθετος φόρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, ανέφερε πως η σημερινή Κυβέρνηση έχει μειώσει, με μόνιμο τρόπο, συγκεκριμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά , στάθηκε και στο μεταρρυθμιστικό σκέλος, λέγοντάς πως παρά την πανδημία, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις.

«Προχωρήσαμε, στο βαθμό που εμπλεκόμαστε, εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό. Εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων. Δρομολογήσαμε και υλοποιούμε σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών του Δημοσίου, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ. Υλοποιήσαμε τον «Ηρακλή», με στόχο τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα «Γέφυρα», για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού», είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως για το 2021, εκτός από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων, η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, η στήριξη της υγείας, με πρόσθετες δαπάνες εξοπλισμού, υποδομών και προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η στήριξη των παιδείας, μέσω της πρόσληψης σημαντικού αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αύξησης των σχετικών δαπανών και η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

«Ό,τι είχα πει μάλιστα κατά τη συζήτηση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, δηλαδή ότι ανάλογα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, σήμερα επιβεβαιώνεται! Τόσο για το 2020, όσο και για το 2021! Προσθέτοντας 7,5 δισ. ευρώ μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας το 2021! Και ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων στα 31,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια! Και είμαστε εδώ, ως Υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί!», τόνισε εμφατικά.

Τέλος, ο υπουργός είπε πως υλοποιούνται πολιτικές που ενέχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη στήριξη της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος. Όπως επεσήμανε:

  • Ενισχύονται δράσεις του ΟΠΕΚΑ για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων για το 2021.
  • Χορηγείται με προκαταβολή, εμπροσθοβαρώς, διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Ενισχύονται περισσότεροι χαμηλόμισθοι με την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Παρατείνονται τακτικά και έκτακτα επιδόματα ανεργίας.
  • Ενισχύονται τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
  • Στηρίζονται οι μακροχρόνια ανέργοι στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία πολλών, νέων θέσεων εργασίας.
  • Υλοποιούνται ππρογράμματα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης δανείου, για ευάλωτα, ενήμερα και μη νοικοκυριά.
  • Θα καταβληθούν τακτικά επιδόματα ανεργίας, σε 123.000 συμπατριώτες μας.
  • Θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους.
  • Θα καταβληθεί έκτακτο βοήθημα σε 482.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Θα καταβληθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού, καταρχήν σε 310.000 εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.