ΚΟΣΜΟΣ

Eκατόμβη νεκρών στη Μιανμάρ - Τι είναι το «ρήγμα ολίσθησης» που προκάλεσε τον φονικό σεισμό

Eκατόμβη νεκρών στη Μιανμάρ - Τι είναι το «ρήγμα ολίσθησης» που προκάλεσε τον φονικό σεισμό

Εικόνες καταστροφής στο Νάι Πι Τάου της Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό

AP Photo/Aung Shine Oo

Τουλάχιστον 153 άνθρωποι στη Μιανμάρ έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότεροι από 730 τραυματίστηκαν από τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή το πρωί της Παρασκευής (28/03), ανέφερε το κρατικό MRTV, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό, σε μια «βιβλική καταστροφή» που κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες.

Την ίδια ώρα, η Ταϊλάνδη μετρά τουλάχιστον 8 νεκρούς σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από διασώστες, τους οποίους επικαλείται το Reuters, 117 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση κτηρίου στην Μπανγκόκ.

Η ομάδα του BBC της Βιρμανίας αναφέρει ότι αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τον στρατιωτικό ηγέτη της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο οποίος λέει ότι οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν.

Xάρτης με τις επιπτώσεις του σεισμού

1743178207348-972541115-Capture.jpg

Guardian

Δείτε live εικόνα:

Myanmar Earthquake LIVE: Bangkok Under State Of Emergency | 7.7 Magnitude Earthquake | Thailand

Αναλύοντας τους νέους αριθμούς, ο στρατιωτικός ηγέτης λέει ότι 96 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Νάι Πι Τάου, 18 στο Saigaing και 30 στο Μανταλέι.

Όσον αφορά τους τραυματίες, 132 από αυτούς ήταν στο Νάι Πι Τάου και 300 στο Sagaing, με τους αριθμούς να αξιολογούνται ακόμη σε άλλες περιοχές.

Μετεωρολόγος CNNi: Τι είναι το «ρήγμα ολίσθησης» που προκάλεσε τον φονικό σεισμό

Όπως αναφέρει o μετεωρολόγος του CNNi, Ντέρεκ Βαν Νταμ, o σεισμός της Μιανμάρ προκλήθηκε από «ρήγμα ολίσθησης», φαινόμενο κατά το οποίο δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη.

«Οι πλάκες της Ινδίας και της Ευρασίας κινήθηκαν στην πραγματικότητα η μία δίπλα στην άλλη και αυτό προκάλεσε αυτή την έντονη δόνηση ακριβώς στην επιφάνεια», ανέφερε.

Myanmar Southeast Asia Earthquake

Κατεστραμμένες παγόδες μετά τον φονικό σεισμό στο Νάι Πι Τάου της Μιανμάρ

AP Photo/Aung Shine Oo

«Μιλάμε για βίαιους έως ισχυρούς κραδασμούς για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Μιανμάρ, αρκετά εκατομμύρια. Μιλάμε για σχεδόν 90 εκατομμύρια ανθρώπους που ένιωσαν τουλάχιστον ελαφρύ κούνημα από αυτό», πρόσθεσε.

Ο Βαν Νταμ προειδοποίησε ότι αναμένονται μετασεισμοί και ότι η προσπάθεια αναζήτησης και αποκατάστασης «θα συνεχιστεί για ημέρες, αν όχι εβδομάδες».

Χάος στους δρόμους της Μπανγκόκ – Τραυματίες μέχρι την Κίνα

Έκτοτε χαώδης είναι η κατάσταση στους δρόμους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή.

‘Hundreds of casualties” in Myanmar after 7.7-magnitude earthquake

Με επίκεντρο στη Μιανμάρ αλλά με επιφανειακό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ταϊλάνδη που βρίσκεται σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων αλλά και στην Κίνα.

Μάλιστα, τα πρώτα βίντεο από την πόλη Ρουίλι της Κίνας, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ, δείχνουν κόσμο σε πανικό, συντρίμμια και κτήρια να κουνιούνται.

Η στιγμή που εργάτες τρέχουν να γλιτώσουν ενώ καταρρέει κτήριο

Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.

Myanmar Southeast Asia Earthquake

Παιδιά περπατούν στους δρόμους της Μιανμάρ ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτήρια μετά τον φονικό σεισμό

AP Photo/Aung Shine Oo


Βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους κατοίκους της Μπανγκόκ να βρίσκονται στους δρόμους μετά τον σεισμό.

Άλλωστε, λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, πολλοί άνθρωποι κλήθηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα πόδια.

Στο Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, οι εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν κτήρια που κατέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του ιστορικού βασιλικού παλατιού και γέφυρας 90 ετών. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν και στο αεροδρόμιο όπου η κρατική εταιρεία αερομεταφορών ανέστειλε πτήσεις.

Οι κάτοικοι έτρεχαν στους δρόμους καθώς τα κτήρια «έτρεμαν» και τα νερά από πισίνες του τελευταίου ορόφου δημιουργούσαν επικίνδυνους καταρράκτες στη Μπανγκόκ.

Myanmar Earthquake

Διασώστες απομακρύνουν τραυματία στη Μιανμάρ

(AP Photo/Aung Shine Oo)

Η χούντα της Μιανμάρ ζητά ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται.

Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση, όπου μάλιστα έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.

Myanmar Earthquake

Δρόμος κομμένος στα δύο στη Μιανμάρ

AP Photo/Aung Shine Oo

Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους στα συντρίμμια.

Άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.

«Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση»

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ, ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές. Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις. Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μιανμάρ και Μπανγκόκ

Μιανμάρ και Μπανγκόκ κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των 7,7 Ρίχτερ και των ισχυρών μετασεισμών, ενώ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κάλεσε «κάθε χώρα» να παράσχει βοήθεια και δωρεές μετά τον μεγάλο σεισμό, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν και άλλοι θάνατοι και θύματα. Ο ίδιος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι είχε ανοίξει δρόμους για διεθνή βοήθεια και είχε δεχθεί προσφορές βοήθειας από την Ινδία και το μπλοκ της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό», προειδοποιώντας για «μεγάλες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές».

ΥΠΕΞ: Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες

Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Μιανμάρ εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας στη Μπανγκόκ, μέσω της γραμμής έκτακτης ανάγκης: +66 (0) 840105060, email: grcon.ban@mfa.gr.