Ρήγμα 1.200 χλμ. που διασχίζει την Μιανμάρ προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό

Δρόμοι κόπηκαν στη μέση από τον σεισμό στην Μιαμνάρ
AP Photo/Aung Shine OoΈνα ρήγμα που διασχίζει τη Μιανμάρ σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ με τουλάχιστον 144 νεκρούς και 732 τραυματίες σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό
Πρόκειται για το ρήγμα στην περιοχή Sagaing, μόλις 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης, που έχει δώσει αρκετούς από τους παλαιότερους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ το 1946 και ενός άλλου 6,8 Ρίχτερ το 2012, αναφέρει το India Today.
Η Μιανμάρ βρίσκεται μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών και είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες στον κόσμο, αν και μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί ήταν σχετικά σπάνιοι, αναφέρει το Reuters.
«Το ρήγμα βρίσκεται μεταξύ βορρά-νότου, και διασχίζει τη χώρα», δήλωσε η Τζοάνα Γουόκερ, καθηγήτρια και ειδικός σεισμών στο University College του Λονδίνου.
«Οι δύο πλάκες κινούνται παράλληλα με διαφορετικές ταχύτητες, προκαλώντας σεισμούς τύπου "οριζόντιας μετατόπισης" (strike-slip), οι οποίοι, αν και συνήθως είναι λιγότερο ισχυροί από εκείνους των υποθαλάσσιων «ζωνών καταβύθισης», μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος 7 έως 8 Ρίχτερ», εξηγεί.
Σύμφωνα με το India Today το ρήγμα διασχίζει τη χώρα περίπου 1.200 χιλιόμετρα και έχει ιστορικό σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας. Η γεωλογική πολυπλοκότητα της περιοχής προκύπτει από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση τεκτονικών πλακών, η οποία αυξάνει την πιθανότητα σεισμών.
Το ρήγμα Sagaing έχει συσχετιστεί με αρκετούς παλαιότερους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 7,7 Ρίχτερ το 1946 και ενός σεισμού 6,8 το 2012, υποδεικνύοντας τη σεισμική ευαισθησία της περιοχής.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), ο σεισμός στην Μιανμάρ σημειώθηκε ως αποτέλεσμα του «ρήγματος ολίσθησης» από την πλάγια τριβή μεταξύ των τεκτονικών πλακών Ινδίας και Ευρασίας, σύμφωνα με τον Guardian.
Επιφανειακός ο σεισμός
Το βάθος του σεισμού καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα και οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ωθώντας τους κατοίκους να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους καθώς τα κτήρια ταλαντεύονταν και οι πισίνες ξεχείλισαν.
Ο Μπιλ ΜακΓκουάιρ, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου, αναφερόμενος στην αντοχή των κτηρίων δήλωσε:
«Είναι πολύ πιθανό η ποιότητα κατασκευής να μην είναι ικανή να αντέξει στο μέγεθος του σεισμού και οι αριθμοί των θυμάτων να συνεχίζουν να αυξάνονται όσο γίνεται όλο και πιο γνωστό το μέγεθος της καταστροφής».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eκατόμβη νεκρών στη Μιανμάρ - Τι είναι το «ρήγμα ολίσθησης» που προκάλεσε τον φονικό σεισμό

«Οι ζημιές από τον σεισμό θυμίζουν την 11η Σεπτεμβρίου» - Συγκλονιστική μαρτυρία Ταϊλανδού

Δραματικές εικόνες από Μιανμάρ και Ταϊλάνδη - Δρόμοι άνοιξαν στα δύο, συντρίμμια και εγκλωβισμένοι

Έρχεται νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ λόγω των αμερικανικών δασμών
08:50
Φεύγουν οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα - Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια, διόδια, ΚΤΕΛ και αεροδρόμια
08:39
Έξι σειρές που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε αν σας αρέσει το «Black Mirror»
08:30-(1).jpg?t=aqa0LfyCYRFHUPmRscKEbg)
Χανιά: Μάχη για τη ζωή του δίνει 40χρονος έπειτα από τροχαίο με παράσυρση
08:20