ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξένους τραπεζίτες στις συστημικές τράπεζες επιθυμεί ο SSM

Ξένους τραπεζίτες στις συστημικές τράπεζες επιθυμεί ο SSM
Η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κάντε το όπως στην Κύπρο». Σε αυτή την παρότρυνση προχώρησε εμμέσως η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί στη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το θέμα της αξιολόγησης των τραπεζικών διοικήσεων.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να θεσπιστεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με ένα εξωτερικό σύμβουλο πρόγραμμα για την αξιολόγηση των Διοικήσεων των τραπεζών και την αντικατάσταση των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Στόχος είναι η εισαγωγή υψηλόβαθμων στελεχών από το εξωτερικό, προς αντικατάσταση των σημερινών διοικήσεων των συστημικών τραπεζών. Αυτό το «πείραμα» πέτυχε στην Τράπεζα Κύπρου όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Τζον Χούρικαν και ο πρόεδρος Γιόζεφ Άκερμαν έδωσαν πρόσθετη δυναμική στην αναδιάρθρωση του ιδρύματος.

Ενδεικτικά ο νόμος για το ΤΧΣ αναφέρει αναφορικά με την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, πως θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον δεκαετή διεθνή εμπειρία, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία έτη ως μέλους διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και να μην έχουν διατελέσει κατά τα τελευταία πέντε έτη σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του δημοσίου.

Στη βάση των κριτηρίων αυτών τα εγχώρια τραπεζικά στελέχη δεν επαρκούν για να καλύψουν τις θέσεις που θα δημιουργηθούν μετά την αξιολόγηση, γεγονός που καθιστά αναγκαία την τοποθέτηση ξένων έμπειρων στελεχών στο τιμόνι των συστημικών τραπεζών.

Ο SSM όπως και οι θεσμοί θεωρούν πως η αλλαγή στις τραπεζικές διοικήσεις θα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τις εκποιήσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων και θα επαναφέρει την κουλτούρα πληρωμών, κυρίως διότι τα ξένα στελέχη δεν θα έχουν τους ενδοιασμούς και τις «δεύτερες» σκέψεις που έχουν οι τωρινές ελληνικές διοικήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ