Έως και 340 ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν ημερησίως στη Βουλγαρία
Στην εφετινή κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας με βάση την ευκολία ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων (Doing Business 2016) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 60η θέση σε σύνολο 189 χωρών. Η Βουλγαρία από την άλλη βρίσκεται στην 38η θέση.
Οι επιδόσεις της Βουλγαρίας στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων βελτιώθηκαν σημαντικά μετά το 2008, οπότε προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις εστιάζοντας στη διευκόλυνση και προστασία των επενδυτών.
Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τη Βουλγαρία στη 14η θέση σε σύνολο 189 χωρών στο ζήτημα της προστασίας των μέτοχων μειοψηφίας, καθώς και στα δικαιώματα των μετόχων, στην εταιρική διακυβέρνηση και στις απαιτήσεις εταιρικής διαφάνειας που μειώνουν τον κίνδυνο κατάχρησης. Η Ελλάδα είναι 47η στη σχετική κατάταξη.
Η Βουλγαρία είναι 20η διεθνώς στην ευκολία του εξωτερικού εμπορίου, 28η στην χορήγηση πιστώσεων, 42η στην επίλυση θεμάτων αφερεγγυότητας (πτωχεύσεις) και 51η στην δανειοδότηση κατασκευαστικών εργασιών.
Η Ελλάδα είναι 27η διεθνώς στην ευκολία του εξωτερικού εμπορίου, 79η στην χορήγηση πιστώσεων54η στην επίλυση θεμάτων αφερεγγυότητας (πτωχεύσεις) και 60η στην δανειοδότηση κατασκευαστικών εργασιών.
Οι σχετικές ευκολίες που προσφέρει η βουλγαρική οικονομία στις εταιρείες δεν προσμετρούν το μεγαλύτερο από όλα τα πλεονεκτήματα της, τον εταιρικό φόρο 10%. Ο οποίος μαζί με το φόρο μερισμάτων ή ιδιωτικοποίησης κερδών ανέρχεται στο 15% συνολικά.
Αυτό το τελευταίο στοιχείο οδηγεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να μετακομίζουν από την Ελλάδα στην Βουλγαρία. Μόνον από τον Ιούλιο 2015 έως και σήμερα περισσότερες από 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τις εργασίες τους στην Βουλγαρία, πολλές δε εξ αυτών είναι «εταιρείες σφραγίδα», ήτοι δεν έχουν γραφεία, προσωπικό και καμιά δραστηριότητα στη Βουλγαρία, πλην της τιμολόγησης και μεταφοράς ανύπαρκτου κόστους στην Ελλάδα.
Το κόστος ίδρυσης και σύστασης μια τέτοιας επιχειρήσεις με την μορφή Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (μετοχικό κεφάλια 1 ευρώ) ανέρχεται σήμερα σε 1.500 ευρώ, ήτοι τρείς φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν το 2012. Το δε κόστος συντήρησης περιλαμβανομένων των δαπανών ασφάλισης και του κόστους υπηρεσιών τιμολόγησης ανέρχεται μεταξύ 350- 500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων στον βουλγαρικό ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία των Βουλγαρικών αρχών σε μια ημέρα αιχμής μπορεί να ιδρυθούν ακόμη και 340 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στην γείτονα χώρα, κάτι που συνεπάγεται κέρδος 510.000 ημερησίως για το βουλγαρικό Δημόσιο και τους διαμεσολαβούντες στη διαδικασία!