Ρέγκλινγκ: Από οικονομικής άποψης η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα
Διπλή προειδοποίηση απεύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως εάν δεν επιλυθεί το ασφαλιστικό σε πέντε χρόνια η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως αν καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας.
Ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε από την εφημερίδα «Le Figaro» για το εάν η υπάρχει πιθανότητα μιας νέα ελληνικής κρίσης το 2016, ωστόσο απάντησε αρνητικά. «Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζότανε καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη όμως σήμερα, συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ειδικά στην παρατήρηση πως αυτές «αναμένονται εκρηκτικές», ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει δηλώσει και ο ίδιος, το τωρινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχει πια χρήματα για να χρηματοδοτήσει το σύστημα των συντάξεων. Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα σύστημα συντάξεων που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως θα το καταφέρουμε», είπε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι συντάξεις δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων και ότι βάρος θα πέσει στους δημοσιονομικούς στόχους και στις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.
Ερωτηθείς για το σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα, ο επικεφαλής του ESM είπε πως «αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει ένα πρόβλημα χρημάτων», καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους περίπου 4 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2016. Για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και εάν αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ελπίζει η Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη δουλειά που θα γίνει. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα», ανέφερε.
Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Ρέγκλινγκ είοε πως το Eurogroup έχει δεσμευθεί για αυτό και πως η ελληνική κυβέρνηση το αναμένει ως ανταμοιβή. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οικονομικά η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος 10 ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει. «Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022», είπε και προσέθεσε: «Για την ώρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές αλλά αυτό αφορά περισσότερο έναν ορίζοντα 5 ή 10 ετών. Πρέπει να πηγαίνουμε από το ένα στάδιο στο άλλο».